Cluj: Gicu Gânscă şi celelalte persoane judecate în dosarul manipulării pieţei de capital, achitaţi

Ziarul Financiar 27.06.2012

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat, miercuri, în dosarul în care omul de afaceri clujean Gicu Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a dispus achitarea din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii.

Astfel, Gicu Gânscă a fost achitat pentru manipularea pieţei de capital, iar celelalte persoane judecate au fost achitate pentru manipularea pieţei de capital şi fals informatic.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare.

Omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată, în ianuarie 2011, de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş (economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă. Ulterior, după începerea procesului dosarul avocatului a fost disjuns.

Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, a fost acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, acţiuni la firma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

"Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentate întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată", se arăta în rechizitoriu.

Procurorii susţineau că Gânscă a încheiat în 2007, cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri, iar manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment.

Afacerea a fost făcută înainte de data tranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor, mai spun anchetatorii.

"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şi ofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuri de tranzacţii", se mai menţiona în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru manipularea pieţei de capital.

Conform Topului Forbes 500 miliardari români, ediţia 2010, Gânscă are o avere de 15-16 milioane de euro, din construcţii şi imobiliare.