CC: Modificarea Legii învăţământului în legătură cu patrimoniul universitar, neconstituţională

Autor: Andi Manciu 27.06.2012

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale în 25 mai, şeful statului arată că modificarea legislativă încalcă în fapt principiul constituţional al autonomiei universitare.

"Astfel, prevederea conţinută de legea transmisă spre promulgare, potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice, constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii de învăţământ superior, ca persoane juridice. În acelaşi timp, prevederile potrivit cărora dispoziţia asupra patrimoniului instituţiei de învăţământ superior este condiţionată de acordul fondatorilor limitează dreptul de dispoziţie, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice", arăta preşedintele Traian Băsescu, care preciza că în Constituţie se menţionează că "proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular".

Senatul a adoptat, în aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede că, în caz de dizolvare, lichidare sau desfiinţare, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare revine fondatorilor.

Legea aflată la promulgare şi contestată de şeful statului la Curtea Constituţională a fost iniţiată de deputatul Cătălin Croitoru şi senatorul Petru Filip, foşti parlamentari democrat-liberali care au trecut la PSD. Iniţiativa legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.