Ponta sugerează că Traian Băsescu ar putea fi suspendat

Autor: Iulian Anghel 27.06.2012

"Nu dăm niciun pas înapoi" a comentat premierul Victor Ponta decizia Curţii Constituţionale de astăzi, potrivit căreia cel care reprezintă România la Bruxelles, la summit-urile UE, este şeful statului şi nu şeful Guvernului.

Premierul a susţinut, citat de Mediafax: "Românii pot să decidă, până la urmă, dacă vor să rămână cu Traian Băsescu şi cei cinci judecători (ai Curţii Constituţionale care au înclinat balanţa în favoarea preşedintelui - n.n.) sau dacă vor să meargă alături de noi pe un alt drum. Asta înseamnă democraţie."

Parlamentul poate să-l suspende pe şeful statului pentru încălcarea Constituţiei. După suspendare, în 30 de zile, este organizat un referendum în care populaţiei i se cere să se pronunţe pentru sau împotriva demiterii şefului statului. În 2007, preşedintele Băsescu a fost suspendat de Parlament, iar populaţia s-a pronunţat împotriva demiterii sale.

Camera Deputaţilor a modificat marţi legea referendumului care va stipula că preşedintele poate fi demis cu votul a jumătate plus unul din numărul celor prezenţi la urne şi nu cu jumătate plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, potrivit legislaţiei în vigoare. Acest lucru face mult mai uşoară o eventuală demitere a şefului statului întrucât condiţiile de validare a unui referendum sunt acum prezenţa la urne a jumătate din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Premierul nu a spus astăzi clar dacă va fi demarată procedura suspendării şefului statului. A anunţat, în schimb, că va merge mâine la Bruxelles, în ciuda deciziei Curţii Constituţionale. O decizie a Curţii devine obligatorie în urma publicării ei în Monitorul Oficial - fapt ce se va petrece, în cazul de faţă, probabil, săptămâna viitoare. Acest lucru înseamnă că, dacă premierul merge mâine la Bruxelles, el nu încalcă nicio deciziei a Curţii.

Pe site-ul Consiliului European (şefii de state sau de guverne din UE) premierul apare drept reprezentant al Româniai la summit-ul de mâine şi vineri de la Bruxelles.