Petrom a investit 100 mil. euro ca să facă mai multă motorină la Petrobrazi

Autor: Roxana Petrescu 27.06.2012

Petrom, cea mai mare companie din România, spune că mai are de investit 200 de milioane de euro în Petrobrazi până în 2014, unica rafinărie pe care o mai are în portofoliu, după ce abia a finalizat un proiect de 100 de milioane de euro prin care va putea realiza mai multă motorină, un carburant cerut de piaţă, dar insuficient produs pe plan local.

 

"Rafinăriile din România produc benzină în exces faţă de cerere, pe când, în cazul motorinei, circa 30% din necesar provine din importuri. Noua unitate este foarte importantă în procesul de modernizare a rafinăriei, întrucât ne va permite să îmbunătăţim mixul de produse pentru a răspunde cererii de pe piaţă", a spus Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare şi marketing.

 

Potrivit informaţiilor disponibile, anual în România se consumă circa 6 milioane de tone de carburanţi, din care două treimi sunt reprezentate de consumul de motorină, restul fiind benzina comercializată. În total, consumul de produse petroliere ajunge la circa 8-9 milioane de tone.

 

Cele 100 de milioane de euro din proiectul recent finalizat au fost alocate pentru montarea unei unităţi de distilare a petrolului, lucrările fiind derulate pe durata a şase săptămâni, timp în care operaţiunile de la Petro­brazi au fost oprite.

 

"Circa 4.500 de oa­meni din mai mult de 100 de companii, furnizori direcţi şi subcontractori, au derulat circa 60 de proiecte pentru a finaliza punerea în funcţiune a unităţii", a mai precizat Morgan.

 

Rafinăria Petrobrazi este singura care a mai rămas în portofoliul Pe­trom, după ce în primă­vara anului trecut pro­ducătorul de petrol şi gaze a decis închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim Piteşti, în contextul în care nu a fost găsit un cumpărător. Arpechim avea o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone, în timp ce Petrobrazi are o capacitate anuală de 4,5 milioane de tone, adică poate procesa întreaga producţie de petrol a Petrom în România.

 

"Până în 2014 Petrom investeşte 600 de milioane de euro la Petrobrazi în vederea creşterii eficienţei şi pentru a maximiza valoarea de integrare a unităţii. Din acest buget, circa 400 de milioane de euro au fost deja investiţi. Următorii paşi importanţi în modernizarea rafinăriei vizează creşterea în continuare a producţiei de motorină", mai spun reprezentanţii Petrom.

 

În strategia pe următorii zece ani anunţată de Petrom, compania spune că va evalua constant operaţiunile şi măsurile de optimizare a porto­foliului pe partea de rafi­nare şi marketing, toată atenţia până în 2021 urmând să fie con­cen­trată pe acti­vităţile de ex­plorare şi pro­ducţie, ade­văratul cen­tru de pro­fit al celei mai mari com­panii din Ro­mânia.

 

Alături de ex­plo­rare şi producţie, un alt segment care va înregistra o creştere acce­le­rată pe termen lung este cel al ga­zelor şi ener­giei elec­trice. De altfel, Pe­trom deja a început să pro­ducă eletricitate prin inter­mediul unei in­ves­tiţii de 90 mil. euro într-un parc eolian de 45 MW.

 

Pasul cel mare în acest domeniu va fi făcut însă în următoarele luni, când este aşteptată punerea în funcţiune a cen­tralei pe gaze de la Brazi, o investiţie de 500 de milioane de euro cu o capacitate de 860 MW, mai mare decât un reac­tor al centralei nucleare de la Cernavodă. Potrivit stra­te­giei anunţate recent, Petrom va continua să activeze ca un jucător in­tegrat.

 

Totodată, Petrom va investi până în 2014 între 800 de milioane de euro şi 1,2 miliarde de euro pe an, în special în sectorul de explorare şi producţie, dacă va exista un mediu favorabil investiţiilor.

 

Astfel, sectorul upstream (explorare şi producţie) va atrage 80% din investiţii, iar cel de mid/downstream (rafinare şi marketing) 20%.

 

Petrom a înregistrat în perioada ianuarie - martie un profit trimestrial record de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creştere cu 65% faţă de acelaşi interval din anul precedent, şi vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).