Noile atracţii turistice ale litoralului bulgar: statui şi avioane scufundate

Autor: Bogdan Cojocaru 28.06.2012

În plină criză financiară Bulgaria mi­zează puternic pe turism pentru a-şi sus­ţine economia, iar autorităţile în­curajează iniţiativele inedite de a atrage vi­zitatori străini şi investesc în îmbu­nătăţirea accesului la staţiunile turistice, în special la cele de pe litoral.

În Varna, una dintre cele mai im­por­tante oraşe-staţiune de la Marea Nea­gră, statui ale unor oameni faimoşi pre­cum Lenin şi lideri comunişti bulgari da­te jos de pe piedestaluri vor deveni pro­ba­bil chiar în această vară cea mai re­cen­tă atrac­ţie pentru scufundători, scrie Novi­ni­te. Anul trecut , cei care au iniţiat acest pro­iect, asociaţia "Scufundări în Marea Nea­gră Odessos", au scufundat în mare în apropierea staţiunii Sfinţii Con­stantin şi Elena avionul folosit de fos­tul dictator co­munist Todor Jivcov. Aero­nava este acum recif artificial, iar din vara anului trecut a fost vizitată de 700 de scufundători.

Aleea celebrităţilor nu este unicat pentru Marea Neagră. În apele Crimeii au fost scufundate statuile a 50 de oa­meni celebri, printre care Lenin, Stalin, Brej­nev, Puşkin şi Ceaikovski, pentru a forma "Aleea Liderilor".

În urma eforturilor autorităţilor de a îm­bunătăţi accesul la staţiunile de pe li­toral, un aeroport militar situat în apro­pie­rea oraşului Balcic a fost trans­format din septembrie anul trecut în mai anul acesta în aeroport civil. Aero­por­tul este al trei­lea care deserveşte li­to­ralul bulgar, după cele de la Varna şi Burgas.

Vedeta staţiunii este Castelul din Bal­cic, reşedinţa de vară preferată a Re­gi­nei Maria a României. Mixul de atrac­ţii naturale, culturale şi istorice face ca "Oraşul Alb" să atragă interesul turiş­tilor în tot cursul anului.

"Aici, sezonul nu se termină nici­oda­tă, deoarece chiar şi iarna rata de ocu­pare a hotelurilor ajunge la 40-60% din cea din vară", a explicat ministrul ad­junct al economiei şi turismului Ivo Marinov.

Ministrul economiei şi turismului De­lian Dobrev a indicat că anul acesta Bul­garia se va axa pe "forme alterna­tive de turism". Astfel, industria de pro­fil va ţinţi sectoare mai specializate precum tu­ris­mul vinului, religios, agricol şi istoric.

Industria turismului este impor­tantă pentru economia bulgară, generând 10% din veniturile ţării. Un atu al turis­mului ţării este că Bulgaria are cele mai mici preţuri din UE, potrivit date­lor Eurostat. Recent, guvernul a dublat la 10% estimarea de creştere a numă­rului de turişti străini care îi trec graniţele în această vară.

Sprijin nesperat pentru turism din partea… islamiştilor egipteni

Victoria candidatului Frăţiei Musul­mane Mohamed Morsi în alegerile preşe­dinţiale din Egipt s-ar putea do­vedi be­ne­fică pentru turismul bulgar, dar şi pentru cel din Grecia şi Turcia, scrie presa rusă.

"Membrii Frăţiei Musulmane au de­cla­rat deja că nu vor să vadă turişti pe ju­mă­tate dezbrăcaţi. Ei iau în consi­de­rare in­terzicerea vânzării fără restricţii a al­co­olu­lui. Au promis că nu-i vor deran­ja pe tu­rişti, dar a fi în campanie electorală este diferit de a fi la putere", a afirmat Irina Tiurina, purtătorul de cuvânt al Uniu­nii In­dustriei Turismului din Rusia. Po­trivit uniu­nii, ruşii au hotărât să înlo­cu­iască va­can­ţele în Egipt cu alte des­ti­naţii, în prin­ci­pal din Bulgaria, Grecia şi Tur­cia. Vic­to­ria candidatului islamist ar pu­tea dis­tru­ge complet industria turismului din Egipt, notează postul rus de televiziune NTV.