Schwab Chesaru, PAC: Piaţa de IT din România se îndreaptă către o scădere importantă anul acesta

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 27.06.2012

România se află în 2012 în pragul unei scăderi abrupte a pieţei de software şi servicii IT pe fondul unui cumul de factori politici, economici, financiari, precum şi al celor legaţi de cultură managerială şi educaţie cu privire la utilizarea tehnologiei informaţiei, potrivit unei analize a companiei de analiză Pierre Audoin Consultants (PAC).

Din perspectivă regională (Europa de Est), România face parte dintr-un pluton de ţări cu perspective negative pentru 2012, ele fiind şi cele mai imature şi mai mici din zonă. Acest fenomen va duce la creşterea decalajului dintre România şi ţări că Polonia, Turcia, Cehia, sau chiar Slovacia, conform estimărilor PAC.

"Din punct de vedere politic, România are în acest moment o situaţie care nu doar blochează noile proiecte şi iniţiative cu privire la adoptarea accelerată a soluţiilor informatice în administraţia publică locală şi centrală, dar se confruntă şi cu un vid în ceea ce priveşte luarea deciziilor: nimeni sau aproape nimeni nu mai este interesat şi dispus să rişte să semneze alocări de proiecte IT, chiar dacă unele dintre ele au parcurs deja etapele normale şi n-ar mai exista temeiuri legale de amânare a semnării contractelor", potrivit sursei citate.

Sectorul public împreună cu companiile unde statul are putere de decizie covârşitoare generează, conform platformei de cercetare de piaţă SITSI (Software and IT Services Industry) a PAC, aproximativ o jumătate din vânzările locale de software, servicii şi echipamente din sectorul corporate din România.

"O scădere realistă de 15-20% a încasărilor din acest segment înseamnă un declin de 7-10% pentru piaţa IT locală", a declarat Eugen Schwab, managing director al PAC pentru Europa de Est.

"Companiile mici şi medii, un motor tradiţional pentru consumul de unelte informatice, suferă pentru al patrulea an consecutiv de o lipsă profundă de finanţare. În lipsa tratării cu seriozitate a opţiunilor de finanţare prin fonduri europene (atât de către beneficiarul final, cât şi de către Guvern), IMM-urile din România rămân în situaţia de a investi puţin, cu mare presiune pe preţ, cu accent scăzut pe calitate şi fără o adevărată viziune cu privire la automatizare şi tehnologizare", susţin reprezentanţii companiei de analiză.

Companiile din industrie, comerţ şi logistică manifestă o mai mare deschidere către utilizarea uneltelor IT, însă şi în acest caz "se manifestă o tendinţă de fragmentare a proiectelor IT, presiune pe preţuri, consolidare şi optimizare a resurselor umane din IT".

Eugen Schwab (PAC) consideră că "anul 2012 pare a aduce mult mai multă nesiguranţă chiar şi decât primii ani de după declanşarea crizei financiare de la sfârşitul lui 2008". "Mediul concurenţial este profund viciat de modul de alocare a proiectelor guvernamentale, costurile cu resursele IT sunt chiar şi mai mari decât în 2008, iar marjele pe proiectele din sectorul privat au scăzut uneori chiar şi sub jumătate din cele din 2007-2008", potrivit reprezentanţilor companiei.