Un fost director al AVAS ar putea fi numit administrator special la Oltchim

Autor: Adrian Cojocar 27.06.2012

Toma Costreie, fost director general adjunct al AVAS în cadrul Direcţiei Generale Juridice, a fost propus pentru funcţia de administrator special al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), acesta urmând să supravegheze şi să ia măsuri de eficientizare a companiei.

 

"Se prefigurează această soluţie. Deocamdată este doar o propunere şi de aceea nu vreau să spun mai multe. Legea spune că este ca o supraveghere pe care acţionarul o face asupra societăţii", a declarat Toma Costreie.

 

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat recent că Oltchim va intra în administrare specială în următoarele zile în vederea identificării unor măsuri financiare pentru plata datoriilor, precum şi pentru eficientizarea activităţii şi plata salariilor, după această etapă compania urmând să fie privatizată, potrivit Mediafax. El nu a fost disponibil ieri pentru a oferi mai multe detalii.

 

După anunţ, acţiunile Oltchim au sărit pe bursă cu peste 7%, însă ulterior şi-au redus avansul până aproape de zero după ce reprezentanţii Oltchim au anunţat pe bursă că până în prezent nu au fost înştiinţaţi oficial despre iniţiativa Ministerului Economiei de numire a unui administrator special.

 

Noul administrator special care ar putea fi numit la Oltchim ar urma să fie un alt factor decizional peste directorul general al combinatului, Constantin Roibu, care conduce cel mai mare combinat chimic din România de peste 20 de ani. În acelaşi timp se vor păstra şi atribuţiilor membrilor Consiliului de Administraţie ai Oltchim.

 

Demersul statului de numire a unui administrator special la combinatul chimic a venit ca răspuns la presiunile salariaţilor şi sindicaliştilor din cadrul Oltchim, care au venit ieri la Bucureşti pentru a picheta Ministerul Economiei. Angajaţii Oltchim au cerut acordarea salariilor restante pe luna aprilie şi reorganizarea companiei înainte de privatizare.

 

Aceştia au ajuns la capătul răbdării din cauză că Oltchim a raportat în ultimii ani pierderi majore, de peste 200 mil. lei pe an şi compania se află în imposibilitatea de a-şi plăti până şi materiile prime derulării activităţii, fapt pentru care a redus semnificativ producţia.

 

Specialiştii în insolvenţă sunt sceptici în ceea ce priveşte viabilitatea demersului statului de a numi un administrator special la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi spun că procedura de reorganizare judiciară ar putea fi o măsură mai bună în vederea redresării companiei şi salvării acesteia de la faliment.

 

"Administratorul special este o punte, un administrator tranzitoriu înainte de privatizare, dar Oltchim nu intră în insolvenţă. Sunt sceptic în privinţa viabilităţii acestui demers. Ca practician în insolvenţă, eu aş recomanda tot procedura reorganizării judiciare. Cred cu tărie că este singura procedură care ar mai putea să facă ceva la Oltchim", a declarat Remus Borza, coordonatorul firmei de insolvenţă Euro Insol.

 

El mai spune că Oltchim ar fi trebuit să intre de mult timp în insolvenţă pentru că se află în dificultate financiară, însă nu crede că statul va opta pentru o asemenea soluţie.

 

"Statul nu-şi permite la ora actuală să bage în insolvenţă două companii aşa de mari", este de părere Remus Borza, care a fost numit recent administrator judiciar al uneia dintre cele mai mari companii de stat, Hidroelectrica, prin intermediul Euro Insol.