Horia Ciorcilă a fost achitat de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa 27.06.2012

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), a fost achitat ieri de Curtea de Apel Cluj de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital, într-un proces care viza o serie de tranzacţii cu acţiunile Băncii Transilvania derulate la finalul lui 2009.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată în iulie 2010 opt persoane acuzate că ar fi manipulat preţul acţiunilor Băncii Transilvania prin intermediul unor tranzacţii derulate pe Bursă în 2009. Cele opt persoane sunt Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte, două rude ale lui Silaghi, doi bancheri ai Bank of Cyprus România şi doi brokeri.

"Sunt bucuros că demersurile juridice mi-au dat dreptate şi de această dată. Am primit, astfel, reconfirmarea nevino­vă­ţiei mele. Acuzaţia a fost complet nefondată tocmai pentru că nu am făcut nimic care să contravină legislaţiei în domeniu", a declarat Ciorcilă.

Curtea de Apel Cluj i-a mai achitat ieri pe omul de afaceri Gicu Gânscă şi pe Rareş Nilaş, şeful firmei de brokeraj BT Securities, care erau acuzaţi de manipularea pieţei de capital într-un alt dosar care viza nişte tranzacţii derulate pe piaţa RASDAQ în 2007 cu acţiunile firmei ACI Bistriţa. Potrivit Mediafax, instanţa a dispus achitarea din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii.

Deciziile nu sunt definitive şi pot fi atacate cu recurs în termen de zece zile.