Cât cere un finanţist de la Londra pentru şefia BVB: 20.000 euro lunar

Autor: Roxana Pricop 27.06.2012

Bogdan Patriniche, unul dintre candidaţii pentru poziţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ar fi acceptat funcţia pentru un salariu lunar de 20.000 de euro, dublu faţă de bugetul vehiculat iniţial, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Suma reprezintă un sfert din cât câştigă Reto Francioni, CEO al Deutsche Boerse, bursa germană înregistrând însă tranzacţii lunare de aproape 100 miliarde de euro, de 600 de ori mai mari decât bursa românească.

Alături de câştigul salarial fix, executivul bursei va beneficia şi de primă de instalare, bonusuri de performanţă şi compensaţii în cazul rezilierii contractului înainte de termen. Câştigul salarial vehiculat iniţial pentru funcţia de executiv al BVB era de circa 10.000 euro pe lună.

Bogdan Patriniche nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru comentarii. Poziţia oficială a conducerii BVB, exprimată într-un comunicat de presă, este că o decizie finală încă nu a fost luată.

"Consiliul Bursei se află într-un stadiu avansat al procesului de selecţie a noului director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Subliniem faptul că un astfel de proces este unul foarte complex şi riguros şi trebuie să respecte cerinţele tuturor celor implicaţi. În momentul în care procesul de desemnare a noului director general se va încheia, BVB va emite un comunicat de presă în acest sens."

Un executiv de bursă plătit cu un salariu lunar de 20.000 euro ar fi un record pentru piaţa locală de capital, mai ales că viitorul executiv are puteri limitate de a schimba faţa bursei fără privatizări şi fără sprijinul statului. Fostul executiv Valentin Ionescu a câştigat circa 4.500 de euro lunar.

Conducerea BVB este conştientă că fără emitenţi noi şi fără creşterea numărului de investitori are şanse mici de supravieţuire în regiune, unde Bursa din Varşovia acaparează tot mai multă influenţă şi emitenţi. Astfel că a pus în capul listei de priorităţi a noului executiv aceste două obiective.

Pe bursa de la Bucureşti, lunar, aproape 4.000 de investitori tranzacţionează acţiuni de 150-200 milioane de euro, raportat la o populaţie activă de 9,8 milioane de români şi un Produs Intern Brut de circa 120 miliarde de euro.

Cu un salariu de 20.000 de euro, şeful BVB ar fi printre cei mai bine plătiţi executivi de pe piaţă, iar asta ar putea stârni nemulţumiri în Consiliul de Administraţie, mai ales că deja au apărut disensiuni în interiorul bursei, la doar şase luni de la instalarea noului Consiliu.

Modificările aduse de Bursă la regulile privind derularea ofertelor publice au stârnit nemulţumirile Asociaţiei Brokerilor, condusă de Dan Paul, cel care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al BVB.

Pe lista scurtă de candidaţi s-ar mai afla şi alte două persoane, mai susţin sursele, care ar putea obţine sprijinul unor membri din CA-ul Bursei. Decizia privind cine anume va fi viitorul executiv trebuie să fie votată de toţi membrii Consiliului de Administraţie. Astfel că la votul final ar putea apărea răsturnări de situaţie.

Investitorii mai au de aşteptat până vor afla deznodământul în această situaţie, care se anunţă interesant. Acţiunile BVB au crescut în această săptă­mână cu 1%, până la un preţ de 23,9 lei/titlu. Capitalizarea BVB este de 178,3 milioane de lei.