Băsescu nu merge la Bruxelles. La 14 :30, declaraţii de presă la Cotroceni

Autor: Marius Fratila 28.06.2012

Administraţia Prezidenţială anunţă declaraţii de presă ale preşedintelui Traian Băsescu la ora 14:30. Acest lucru înseamnă că preşedintele nu ajunge la summitul UE de la Bruxelles, prevăzut să înceapă la 15:15, ora României. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta este la Bruxelles, unde participă la ora prânzului la întâlnirea grupului socialist din Parlamentul European. Nu este limpede dacă premierul va participa la "poza de grup" a Consiliului European (şefii de state şi de guverne din UE), prevăzută pentru ora 16:00.




O vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Bruxelles joi sau o eventuală prezenţă în clădirea Consiliului European a acestuia nu a fost notificată oficial până la această oră instituţiilor UE, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De asemenea, preşedintele Băsescu nu a plecat până la această oră spre Bruxelles, au mai precizat pentru MEDIAFAX sursele menţionate.

Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale nu a comunicat până la această oră un program public al şefului statului pentru astăzi.

Totodată, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, nu a putut fi contactat în această dimineaţă, el având telefonul închis.

Oprea a declarat, miercuri seară, răspunzând unei întrebări, că nu comentează ipoteza vehiculată în presă despre intenţia şefului statului de a renunţa la deplasarea la Bruxelles pentru participarea la Consiliul European de joi şi vineri, pentru a evita o situaţie similară cu precedentul polonez din 2008, când preşedintele de atunci, Lech Kaczynski, şi premierul Donald Tusk s-au prezentat amândoi, dar separat, la o reuniune a Consiliului European, după o dispută asemănătoare cu cea din România în ultimele săptămâni.

"Nu comentăm nimic", a declarat Oprea, pentru MEDIAFAX, întrebat dacă Băsescu a avut deja o discuţie miercuri după-amiază sau urma să aibă în cursul serii cu premierul Ponta pe tema reprezentării la Bruxelles.

Bogdan Oprea a menţionat miercuri că nu comentează nici decizia Curţii Constituţionale, care a decis că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene. Delegaţia premierului s-a ucat într-un avion de linie Tarom, care a fost garat în faţa salonului oficial al aeroportului. După ce au urcat jurnaliştii, la avionul aflat în faţa salonului oficial au fost aduse de la terminalul aeroportului, cu un autobuz, şi celelalte persoane care au cumpărat bilet pentru cursa Tarom spre Bruxelles.

Ulterior, au urcat în aeronavă premierul şi membrii delegaţiei oficiale.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.

Miercuri seară, Guvernul a transmis că primul-ministru va efectua "o vizită" la Bruxelles, în perioada 28-29 iunie, şi că Biroul de presă va pune la dispoziţia mass-media, în timp util, informaţii referitoare la programul premierului.

Săptămâna trecută, preşedintele Băsescu era inclus pe lista participanţilor la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie, fiind menţionat printre cei 16 membri ai Consiliului European care aparţin Partidului Popular European.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a precizat atunci că Traian Băsescu nu va participa la Summit-ul PPE, fără a face alte precizări.

Preşedintele Traian Băsescu a participat în mod regulat în ultimii ani la summiturile PPE organizate înaintea reuniunilor Consiliului European.