Cele mai mari companii de pe piaţa de distribuţie IT&C

Autor: Adrian Seceleanu 01.07.2012

Anul 2011 a adus creşteri pentru o mare parte dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de soft, distribuţie şi retail IT&C.

Pe piaţa locală de software, care a crescut uşor anul trecut, la o valoare de puţin peste 700 mil. euro potrivit companiei de analiză Pierre Audoin Consultants, pe primul loc s-a menţinut cel mai probabil subsidiara locală a companiei americane Oracle.

Siveco, cea mai mare companie locală de soft, şi-a consolidat poziţia în clasament, ajungând la afaceri de 68 mil. euro, inclusiv pe fondul unei puternice expansiuni internaţionale. Siveco, o companie fondată în urmă cu 20 de ani, are în prezent operaţiuni în 19 ţări.

Pe piaţa de distribuţie IT&C compania Network One Distribution (fostul Asesoft Distribution) şi-a consolidat poziţia de lider, ajungând la un business de peste 200 mil. euro şi distanţându-se puternic de jucătorul de pe locul doi - Omnilogic, companie ale cărei afaceri s-au prăbuşit de la mai mult de 120 mil. euro în 2010 la mai puţin de 70 mil. euro anul trecut.

Piaţa de distribuţie IT&C ar putea înregistra schimbări importante în acest an, în condiţiile în care doi dintre cei mai mari jucători - companiile Scop Computers şi RHS Company - au intrat în insolvenţă pe fondul unei anchete a Fiscului.

O ascensiune puternică pe piaţa de distribuţie a înregistrat compania locală Gersim, al cărei rulaj a crescut odată cu câştigarea unui contract de distribuţie pentru compania sud-coreeană Samsung.

Creşterea puternică a vânzărilor Samsung pe piaţa locală a influenţat semnificativ afacerile Gersim, care a ajuns la un rulaj de aproape 60 de milioane de euro anul trecut.

Pe piaţa de retail IT lider detaşat este eMag, o companie controlată de oamenii de afaceri Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă - cei care deţin şi Network One Distribution.