Opinie Doru Lionăchescu, Capital Partners: Circ european pe banii Germaniei

Autor: Doru Lionachescu 28.06.2012

O recenta vizita la Berlin, bogata in intilniri cu oameni de afaceri germani dar si cu unul dintre cei mai puternici ministri ai cabinetului Merkel mi-au intarit convingerea ca rabdarea Germaniei se apropie de sfirsit.

Dupa mai bine de doi ani de dialog al surzilor la Bruxelles pe tema cailor de solutionare a crizei monedei unice si dupa ce a angajat peste 400 miliarde de euro pentru sustinerea unui proiect politic sabotat din interior de guverne iresponsabile si de birocrati inepti, Germania se vede in situatia incredibila de a fi demonizata de corul tot mai galagios al "latin lover"-ilor, acompaniati de Bruxelles, de SUA si mai nou de FMI.

Vina Germaniei, in viziunea adeptilor confuzului concept de "crestere" - promovat asiduu de stinga socialista, traditional iresponsabila cu banul public? Aceea de a nu mai fi de acord sa semneze cecuri in alb pentru guverne care nu au luat niciodata in serios reformele structurale si buna guvernare. In zarva generalizata care caracterizeaza situatia actuala din Europa, pozitia principiala a Germaniei - care este pina la urma trezorierul UE - e prezentata partial, deformat si nu de putine ori tezist ori caricatural. Angela Merkel e "gospodina incapatinata" care nu intelege chipurile complexitatea problematicii UE (fata de, vezi Doamne, intelectualii subtiri de la Bruxelles ori bancherii cu staif de la BCE), Germania insasi este "aroganta", "nerecunoscatoare", "anti-europeana".

Obraznicia liderilor natiunilor risipitoare si ineficiente nu mai are limite: guverne care platesc astazi pensiile si salariile functionarilor de stat exclusiv datorita bunavointei germane dau lectii Berlinului despre cum ar trebui gestionata criza!? Tari care au functionat doar cita vreme creditorii straini le-au considerat (profund gresit!) comparabile cu Germania le explica azi nemtilor buna guvernare. Simplul fapt ca Germania este in plina criza singura mare economie europeana care continua sa creasca, cu somaj la minim istoric in conditii de austeritate riguroasa nu-i impresioneaza deloc pe guralivii lumii; faptele si cifrele sint un moft, important e sa le vinda propriilor conationali iluzii cit mai aiuritoare.

Confruntata cu acest baraj de populism desantat, Germania ramine ferm pe pozitia logica, de bun simt, a gospodarului harnic si serios: aceea de a refuza sa cautioneze excesele vecinilor in absenta unor mecanisme de control supranational care sa garanteze contribuabilului german ca banii lui vor fi folositi cu chibzuinta, in scopul recistigarii competitivitatii Europei. Altfel spus: uniune politica, fiscala si bancara, inainte de datorii comune. De partea cealalta, corul vesel al celor care stau cu mina intinsa vrea desigur mutualizarea neconditionata a datoriilor, ne-restructurarea aparatelor publice, ne-diminuarea pachetelor sociale, ne-liberalizarea pietei muncii si ne-stirbirea suveranitatii nationale. Cine sa platesca pentru toate acestea? Desigur Berlinul! In mintea lor, Germania e obligata sa le finanteze la nesfirsit excesele, ineptia si ineficienta economica.

Eu cred ca, dimpotriva, prezumtia ca Germania este captiva in proiectul european e total iluzorie. Marele intelectual german Thomas Mann spunea cu multa vreme in urma ca dilema Europei este fie o Germanie europeana, fie o Europa germana! Consecventa idealului unei Europe unite, Germania incearca de mai bine de o jumatate de secol sa inculce continentului nostru valorile perene ale economisirii, corectitudinii, seriozitatii, cultul lucrului bine facut. In perioada scursa de la declansarea crizei politicienii germani din intregul spectru parlamentar si-au trecut de nenumarate ori peste rezerve, au acceptat compromisuri vadite, au inchis uneori ochii la derapaje flagrante ale partenerilor si au tacut amar cind au fost injurati birjareste, tocmai din dorinta profunda de a salvgarda proiectul european.

Germania si-a dovedit cu virf si indesat vocatia europeana. Confruntata insa cu o coalitie tot mai viguroasa de saltimbanci politici care vor sa-i fure portofelul, Germania cea atasata sincer valorilor comunitare si-ar putea pierde foarte curind speranta in sansele unui destin comun cu restul Europei. O gasca de zevzeci populisti, fara un chior in buzunar dar cu gura mare, se joaca cu rabdarea Germaniei. Sa speram ca-i potoleste cineva inainte ca votantul german sa spuna "Halt" Europei unite!