Nabucco West a fost selectat ca rută de export pentru gazele azere de la Shah Deniz

Autor: Anca Dumitrescu 28.06.2012

"Proiectul Nabucco West, cu o rută pornind de la graniţa turco-bulgară până la Baumgarten, în Austria, a fost selectat ca singura opţiune pentru exporturile de gaze de la exploatarea Shah Deniz 2 către Europa Centrală", se arată într-un comunicat al BP.

Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), condus de BP, care a fost discutat de partenerii de la Shah Deniz în colaborare cu Bulgaria, România şi Ungaria, va fi oprită, potrivit BP.

În februarie, conducta Trans-Adriatică (TAP) fusese selectată pentru o rută sudică, în detrimentul proiectului concurent Interconnector Turcia-Grecia - Italia (ITGI).

Anul viitor, partenerii exploatării Shah Deniz vor decide dacă gazele caspice vor fi livrate în Europa Occidentală pe o rută sudică, prin Italia, sau pe o rută nordică, via Ungaria şi Austria.

Exploatarea Shah Deniz ar putea avea rezerve de 1.200 miliarde de metri cubi de gaze.

Nabucco West este o versiune mai scurtă a proiectului Nabucco, care ar fi urmat să traverseze Turcia.

Turcia şi Azerbaidjan au semnat miercuri un acord pentru construirea unei conducte trans-anatoliene, cunoscută ca Tanap, de-a lungul teritoriului turc, proiect de 7 miliarde de dolari.

Nabucco este companie mixtă a RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România) şi Botas (Turcia).

Proiectul Nabucco a fost iniţial proiectat să transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia până în Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, pe o distanţă de 3.900 kilometri.

Exploatarea Shah Deniz este dezvoltată de grupurile Socar, Lukoil, Naftiran Intertrade, Turkiye Petrolleri, precum şi de BP, Statoil şi Total.