Fondurile de investiţii şi băncile, cu ochii pe antreprenorii români

Autor: Cristina Roşca 28.06.2012

Fondul de investiţii Advent International, cu active eva­lua­te la circa 20 mld. dolari la nivel mondial, poartă discuţii cu mai mulţi antreprenori români pentru preluarea de pachete de acţiuni. Fondul este deja prezent pe piaţa locală în do­me­niul medical (Regina Maria şi Labormed) şi cel al mate­rialelor de construcţii (Kai Ceramics, Deutek, Ceramica Iaşi).

"Întotdeauna suntem cu ochii pe posibile achiziţii. În România purtăm în prezent discuţii cu mai mulţi antreprenori români pentru preluarea de participaţii noi", spune Tamas Nagy, managing director al Advent Central and Eastern Europe, prezent la Bucureşti cu ocazia conferinţei "Funding growth in turbulent times - Partnering for new economic realities", organizată la nivel regional de Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Sud-Estul Europei (SEEPEA).

La rândul său, Marcello Bottoli, operating partner în cadrul Advent Internaţional, spune că fondul de investiţii se uită în general la companii din cinci domenii: industrie, servicii financiare, telecom şi entertainment, retail şi medical.

"Până în prezent am investit în România în industrie şi în domeniul medical. Pe viitor este posibil să ne orientăm tot către aceste domenii sau şi către celelalte trei", explică italianul, fără a da însă alte detalii.

Advent stă pe de-o parte cu ochii pe noi achiziţii, dar pe de alta fondul aşteaptă şi eventuale propuneri pentru vânzarea participaţiilor deja existente.

"Noi suntem dispuşi să vindem orice pachet pe care îl deţinem în România, pentru că acesta este şi scopul businessului nostru. Dacă primim propuneri de vânzare, le vom analiza şi vom merge să discutăm", spune Nagy.

Advent nu este singurul fond care a luat în vizor România pentru investiţii. Polonezii de la Enterprise Investors spun că ar putea face noi achiziţii.

Fondurile de investiţii nu sunt singurele care stau cu ochii pe afacerile antreprenoriale de pe piaţa locală. La rândul lor, băncile anunţă că există bani în piaţă pentru finanţarea businessurilor româneşti care doresc să se dezvolte.

"Există bani în piaţă pentru finanţare. UniCredit şi-a majorat cu 20% portofoliul de credite corporate. Pot să spun că într-adevăr băncile sunt mai precaute, însă şi antreprenorii sunt la fel. Dacă tragem linie însă, oferta de bani din piaţă depăşeşte cererea", afirmă Gabriel Jeflea, head of financing and advisory în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.