Guvernul a aprobat un memorandum pentru vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz, dar oferta mai întârzie

Autor: Andrei Chirileasa 28.06.2012

Guvernul a avizat începerea pro­ce­durilor de listare la Bursă a unui pa­chet de 15% din acţiunile deţinute de stat la compania de transport al gazelor na­turale Transgaz Mediaş (TGN), printr-un memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului.

"Memorandumul prevede deru­la­rea proiectului de ofertă publică secundară de vânzare acţiuni emise de Transgaz pe piaţa de capital. Guver­nul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vânzare pe piaţa de capital un pachet de 15% din acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş", a informat Executivul.

Adoptarea acestui memorandum nu înseamnă neapărat că oferta Trans­gaz va fi demarată curând, ci stabileşte pro­babil un cadru general de desfăşu­ra­re a acesteia, susţin specialiştii din piaţă, care nu se aşteaptă ca oferta să se deru­leze mai devreme de luna septembrie.

Cel mai probabil, scopul acestui memorandum este de a-i linişti pe membrii delegaţiei FMI privind faptul că Guvernul îşi propune să continue programul de privatizări asumate după ce Ministerul Economiei a lansat recent în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care perioada de listare la bursă a unor acţiuni la companii de stat este extinsă cu un an, până în 31 decembrie 2013, iar premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Gu­vernul nu va reuşi probabil să res­pec­te unele termene convenite cu FMI pri­vind vânzarea de participaţii la com­pa­niile de stat, deoarece disputele poli­tice dintre preşedinte şi premier întâr­zie procesul.

"Am progresat foarte mult în pre­gă­tirea vânzării de acţiuni Transgaz, dar nu vom reuşi probabil să o realizăm până la sfârşitul lunii iunie", a spus Ponta.

Luna aprilie era termenul asumat faţă de FMI pentru vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transgaz, însă acesta a suferit amânări. Intermediarul ofertei Trans­gaz este consorţiul format din Raif­fei­sen Capital & Investment, BT Secu­rities şi cehii de la Wood. În urmă cu două săptămâni, Stan­dard & Poor's a modificat perspectiva ratin­gului "BBĂ" al Transgaz de la "stabilă" la "ne­gativă", anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat califi­ca­tivul com­paniei din cauza incerti­tu­dinilor pri­vind reglementarea şi a presiunilor din par­tea Guvernului pe politica de divi­den­de.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat prin Ministerul Economiei.

Acţiunile Transgaz se tranzac­ţio­nau ieri la preţul de 193 lei/acţiune, cu puţin peste nivelul de 191,92 lei din oferta publică iniţială derulată în decem­brie 2007.

La acest preţ, compania este evaluată la 511 mil. euro, iar pachetul de 15% care ar trebui vândut valorează 77 mil. euro.