Cei mai mari jucători din echipamente telecom

Autor: Adrian Seceleanu 28.06.2012

Compania finlan­deză Nokia apare pentru ultima oară în clasamentul celor mai mari jucători locali de pe piaţa de echipamente de telecom în contextul în care fabrica din Cluj, care ajunsese la un business de peste 1,5 mld. euro pe an, a fost închisă la finele anului.

Odată cu această mutare, businessul Nokia în România va mai fi reflectat (parţial) doar în bilanţurile depuse la Finanţe de cei doi distribuitori locali, companiile Accord 93 şi World Comm. Cele mai multe telefoane Nokia sunt însă vândute de operatori, care nu oferă date despre acest business.

Pe segmentul echipamentelor şi serviciilor pentru operatori liderul a rămas cel mai probabil Ericsson, în timp ce pe locul doi a intrat compania chineză Huawei, care a devansat astfel filiala locală a Alcatel Lucent.

Ascensiunea subsidiarei locale a Huawei vine pe fondul câştigării mai multor contracte cu operatorii locali, dar şi al extinderii afacerilor pe segmente noi.

Compania chineză a ajuns la un număr total de 600 de angajaţi în România, din care 130 lucrează într-un centru de servicii, iar 70 au fost preluaţi de la Vodafone România, ca parte a unui contract de externalizare a managementului reţelei.

Huawei România estimează că va ajunge la 1.500 de angajaţi în România în 2014.

În acest an compania estimează că va înregistra o cifră de afaceri egală sau mai mare faţă de cea înregistrată în 2011.