Londra a făcut peste Tamisa ce a vrut să facă Bucureştiul peste Herăstrău: prima telegondolă din transportul public. Galerie FOTO

Autor: Radu Racu 29.06.2012

Autorităţile londoneze au inaugurat joi primul serviciu de transport public cu telegondola, pe deasupra râului Tamisa, un traseu care oferă o privelişte spectaculoasă asupra părţii de est a oraşului, scrie presa britanică.

Telegondola botezată Emirates Air Line a costat circa 55 de milioane de euro iar 80% din finanţare a fost asigurată de compania arabă. Cabinele traversează râul Tamisa la o altitudine de 92 de metri într-un interval de cinci minute. O călătorie cu Emirates Air Line costă 5,3 euro, în timp ce un bilet de metrou costă 4 euro.

Sistemul de telegondolă poate transporta 2.500 de oameni în fiecare oră pe sens, echivalentul a 30 de autobuze. Râul Tamisa poate fi traversat în prezent prin tuneluri subterane şi câteva poduri.

Şi pentru Bucureşti există un proiect de construire a unei telegondole care ar trebui să lege nordul de estul capitalei, într-o cursă de 25 de minute. Conform proiectului prezentat în vara anului 2011, sistemul de telegondolă are o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră, pe sens. Lungimea reţelei este de 10 kilometri iar înălţimea stâlpilor este de 85 de metri.