Cele mai fascinante 10 drumuri rutiere din Europa - Galerie FOTO

Autor: Octavian Calei 01.07.2012

Yahoo Travel a făcut un top 10 cu cele mai frumoase drumuri din Europa, şosele cu castele medievale, cu locuri de picnic lângă un lac izolat, drumuri liniştite, oferind o adevărată călătorie în trecut şi în lumea artei europene.

Coasta Amalfi, Italia - peisaje magnifice şi muzică minunată

Această şosea îngustă, şerpuită de-a lungul coastei, porneşte din Sorrento, la sud de Napoli având pe o parte a drumului stânci iar de cealaltă parte, o prăpastie adâncă ce se termină în marea albastră. Drumul se întinde pe o distanţă de 72 de km. Orăşelul Ravello, renumit pentru festivalele sale de muzică oferă audienţei privelişti magnifice.

Castelele regelui Ludovic, Germania - castele ca-n poveşti

Alpii bavarezi oferă o panoramă excepţională, munţi acoperiţi cu zăpadă, păduri verzi, ferme şi mai ales, castelele de basm ale regelui Ludovic. Drumul porneşte din sudul oraşului Munich, continuă spre şoseaua Alpină la est de Chiemsee, cel mai mare lac bavarez. Mai departe, este Berchtesgaden, renumita fortăreaţă a lui Hitler. Ultima oprire, cireaşa de pe tort, castelul Neuschwanstein din Füssen.

Drumul Gigantului, nordul Irlandei - potrivit pentru a privi lucrurile în perspectivă

De-a lungul coastei de nord a Irlandei coloane masive de bazalt se ridică din apă. Denumirea acestei şosele este legată de o legendă irlandeză care spune că un uriaş a construit coloanele din apă. Atracţiile principale de pe această şosea sunt White Park Bay Beach şi ruinele castelului Dunluce.

Drumul de coastă dintre Estoril şi Sintra, Portugalia - combinaţia perfectă dintre ocean şi munte

Din Lisabona, drumul merge de-a lungul râului Tejo Estuary spre Estoril, o staţiune selectă cu unul dintre cele mai mari cazinouri din Europa. Următoarea oprire este Cascais, alt oraş de pe coastă. Apoi este Sintra, un oraş istoric protejat de UNESCO. Acolo se află superbul palat naţional din Sintra. Mai departe, drumul urcă în munţi spre The Palácio da Pena. Merită vizitată şi mănăstirea franciscană Convento dos Capuchos contruită în stâncă în 1560.

The Grand, Middle and Lower Corniches, Franţa şi Monaco

Cele trei drumuri se află la diferite niveluri ce traversează Coasta de Azur şi se îndreaptă spre Monaco. Toate aceste trei şosele merită un loc în clasamentul celor mai grozave şosele din lume. Grand Corniche, cea mai înaltă dintre aceste trei, urmează o cărare construită de romani şi oferă cea mai fascinantă panoramă. În continuare, drumul dintre Eze şi Nice este glorios.

Peninsula Dingle, Irlanda

Drumul ce străbate fermecătoarea peninsulă trece printr-o pădure spre satul Ventry unde se află două mari plaje. Fortăreaţa Iron Age de lângă Dunberg se mândreşte cu un zid gros de 6 metri datând din anul 500 î.Hr. Un popas la Slea Head oferă o vedere a insulelor Blasket. Merită explorat şi muntele Brandon, al doilea vârf ca înălţime din Irlanda.

Şoseaua Bergen-Oslo, Norvegia

Drumul de 560 km porneşte din Bergen. Zona vechiului debarcader cu casele medievale, sit protejat de UNESCO, merită vizitată. Continuă spre munţii acoperiţi cu zăpadă, brazi şi spre uimitorul golf albastru. Ajuns în Oslo, poţi vedea picturile lui Edvard Munch. Dacă te întorci spre Bergen de-a lungul coastei, vei avea parte de o plăcută panoramă a oceanului.

Un drum la înălţime, Scoţia - castele şi clanuri

După o vizită în Glasgow, conduci 50 km spre cel mai mare lac din Britania, Loch Lomond. Următoarea oprire este pe malurile Loch Fyne în Inveraray unde se află castelul ducelui de Argyll. Drumul continuă spre Oban de unde un ferry te va duce pe insula Mull unde poţi vedea balenele în sezonul verii. Ajuns înapoi pe continent, continuă spre Glencoe, un loc grozav pentru drumeţie şi picnic. Călătoria se încheie în parcul naţional Trossachs.

Magnificul drum prin Catalonia, Spania

Lucrările artistului Salvador Dali au fost inspirate de frumuseţea acestei zone. Călătoria începe în Figueres, locul de naştere al artistului, unde poţi vizita Muzeul Dali. De-acolo continui drumul spre Castelul Pύbol, apoi urci spre Costa Brava, un orăşel cu o plajă drăguţă. În sfârşit, ajungi în Cadaqués, orăşel cu clădiri albe iluminate, peisaj maritim şi cafenele în aer liber. Dar nu poţi încheia călătoria fără să treci şi prin Port Lligat unde casa lui Dali iese în evidenţă.

Cracovia şi munţii Tatra, sudul Poloniei - biserici vechi şi excursii în munţi

Pornind din Cracovia unde vei putea admira una dintre cele mai frumoase pieţe medievale din lume şi catedrala Wawel, mergi spre Auschwitz şi Birkenau pentru a vizita cel mai mare lagăr nazist. Continuând spre sud, poţi vedea mina de sare Wieliczka, o lume de lacuri subterane, sculpturi medievale în sare şi capela superbă a "Regelui Binecuvântat". Spre sud urmează munţii Tatra unde Papa Ioan Paul al II lea venea să schieze.