Câştigul major al României după summit-ul UE: adâncirea crizei care ne-ar fi putut copleşi a fost stopată

Autor: Iulian Anghel 29.06.2012

Pentru România, vestea cea mai bună de la summit-ul Consiliului European care s-a încheiat astăzi este că o parte dintre măsurile pe termen scurt luate de şefii de state sau de guverne din UE pot să stopeze adâncirea crizei, pentru că o adâncire a acesteia ar putea fi copleşitoare pentru România care este ombilical legată de zona euro, comentează profesorul de economie Daniel Dăianu rezultatul celor două zile ale întâlnirii de la Bruxelles.

"O adâncire a crizei ar putea avea asupra noastră un efect copleşitor, oricât încercăm să avem o politică bugetară prudentă. Avem o dependenţă financiară şi economică de zona euro majoră. Dacă acolo treaba se strică va fi foarte greu pentru noi. Lucrurile sunt încă în desfăşurare pentru că, în lunile ce vin, urmează detaliile. Trebuie să fim atenţi pentru că, în momente nu prea îndepărtate, ar putea apărea un mecanism bancar de supraveghere comună. O uniune bancară ne-ar afecta. O garantare colectivă a depozitelor în sistemul bancar doar pentru zona euro ne-ar crea un mare handicap fiindcă ar putea să însemne plecări din depozite spre băncile din zona euro. De aceea, România trebuie să fie prinsă într-o astfel de schemă."

În noaptea de de joi spre vineri, liderii UE au acceptat să renunţe la condiţia ca guvernele să aibă statut de creditor privilegiat în cazul liniei de finanţare către Spania şi au deschis calea către recapitalizarea directă a băncilor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro - urmând, ca, în acest sens, să fie creată o instituţie unică de supraveghere bancară. BCE va avea un rol major în această supraveghere.

Faţă de alte ţări care au recurs la ajutor extern, fiind obligate să îndeplinească condiţii stricte, Italia şi Spania vor putea accesa credite de bailout fără a-şi pierde suveranitatea economică, măsură menită să împingă în jos costurile de finanţare a celor două state.

Drept urmare, pieţele au reacţionet astăzi spectaculos.

Moneda euro a înregistrat dimineaţă pe pieţele asiatice cea mai puternică apreciere din ultimele opt luni, urcând cu 1,1%, la 1,2579 dolari. Tranzacţiile futures pe idicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York au indicat creşteri de 1%, iar cele pe FTSE 100 - Londra au afişat un avans de 1,7%.

Dăianu aminteşte însă că pieţele au reacţionat pozitiv după fiecare summit european, pentru puţină vreme, este adevărat, spectaculoasă fiind acum dimensiunea revenirii.

A fost un summit destul de tensionat, apreciază Dainel Dăianu, după ce Italia şi Spania au ameninţat că vor bloca un acord asupra planului de creştere economică a lui Francois Hollande, dacă nu obţin un acord care să permită acestor două ţări să se împrumute mai ieftin de pe pieţe. Cancelarul Angela Merkel a cedat, arată profesorul, şi, chiar dacă cedarea face parte din negociere, este, totuşi, o cedare. Este bine că s-a întâmplat aşa, adaugă Dăianu, pentru că astfel se rupe legătura directă intre datorii suverane şi bilanţurile bancare.

Acesta sunt lucrurile bune pe termen scurt, în vreme ce alte probleme examinate, cum ar fi uniunea bancară sau cea politică sunt mai îndepărtate.

Totuşi, lucrurile nu sunt rezolvate pe termen lung şi cea mai mare problemă va rămâne şi de aici înainte aceea că zona euro nu este o uniune monetară, iar o uniune monetară nu poate exista fără transferuri fiscale.

"Aici este marele joc: facem această integrare (obligaţii comune, bonduri pe proiecte, un mecanisme de intervenţie comun la şocuri) înainte de uniunea politică? Faptul că nu există un punct de vedere comun explică de ce nu se produc salturi."

O altă problemă ce trebuie rezolvată, spune economistul, este aceea că, deşi s-a acceptat ca fondurile europene de stabilitate să poate interveni pe pieţe pentru a reduce marjele la obligaţiuni, resursele pe care acestea le pot mobiliza sunt prea mici (500 mil. euro, faţă de datoriile de 2.400 mld. euro ale Spaniei şi Germaniei - n.n.), spune Dăianu.

De aceea, arată el, lunile viitoare şi măsurile care vor fi luate în acest răstimp, vor rămâne esenţiale.