Crédit Agricole are aprobarea BNR pentru a prelua Emporiki Bank România

Autor: Ciprian Botea 01.07.2012

Gigantul francez Crédit Agricole a primit aprobarea BNR pentru a prelua controlul direct asupra Emporiki Bank România după ce francezii au demarat în urmă cu două săptămâni o operaţiune de izolare a subsidiarelor din afara Greciei deţinute de grupul elen Emporiki.

Emporiki Bank Grecia a fost preluată de Crédit Agricole în urmă cu şase ani, dar filiala din România a continuat să fie controlată de la Atena chiar dacă francezii au lansat începând din 2009 un proces de integrare progresivă a Emporiki Bank România.

Subsidiara locală a Emporiki a preluat de la grupul francez reglementări de risc şi conformitate, standarde de management sau sistemul informatic, dar numai în subsidiar numele Crédit Agricole.

Odată cu transferul acţiunilor de­ţinute de Emporiki Bank Grecia către Crédit Agricole, banca locală va adopta însă numele şi sigla grupului francez. "Numele oficial al băncii va fi schimbat în Crédit Agricole Bank România, până la sfârşitul lunii august, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile", afirmă reprezentanţii băncii.

Oficialii Emporiki Bank România afirmau la începutul acestui an că preluarea brand-ului francez nu reprezintă o prioritate pentru că ar fi un proiect costisitor în actualele condiţii economice, când băncile se confruntă cu presiunea scăderii veniturilor.

Francezii s-au hotărât să preia direct controlul asupra Emporiki Bank România abia după intensificarea crizei din Grecia în această primăvară. Subsidiarele din Albania şi Grecia ale Emporiki au fost trecute, de asemenea, sub controlul direct al Crédit Agricole.

Crédit Agricole devine odată cu preluarea Emporiki Bank România a doua mare bancă din Franţa prezentă în nume propriu pe piaţa românească. Totuşi, banca locală este una dintre cele mai mici instituţii de credit de pe piaţă, având o cotă de piaţă de numai 0,3% după active la finalul anului trecut. Astfel, chiar dacă mişcarea Crédit Agricole nu va avea un impact semnificativ la nivelul pieţei locale, ea reprezintă un sem­nal că francezii nu au de gând să abandoneze banca din România.