Urcă tensiunea în mediul de afaceri: asumaţi-vă obiective concrete şi opriţi scandalul politic

Ziarul Financiar 02.07.2012

Oamenii de afaceri acuză lipsa de măsuri pentru repornirea economiei şi capturarea Guvernului în dispute politice nesfârşite.



La două luni de la instalare guvernul actual s-a remarcat în primul rând prin dispute politice şi nu a venit cu nicio iniţiativă concretă de relansare a economiei, în condiţiile în care agen­ţiile de rating avertizează că ar putea reduce nota României, exporturile şi producţia industrială stagnează, iar băncile străine îşi reduc expunerea pe piaţa locală.

Agenţia de rating Moody's a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute revizuirea la negativ a perspectivei de rating, ceea ce înseamnă o posibilă scădere a notei, adică majorarea dobânzilor la care se împrumută România.

Astfel, primele şase luni din 2012 sunt, după două schimbări de guvern şi trecerea practic a trei miniştri prin aproape fiecare cabinet, pierdute pentru relansarea economiei.

Din ce în ce mai ne­mul­ţumiţi, oamenii de afa­ceri vor asumarea unor obiec­tive concrete: au­to­străzi, termoizolări, încurajarea industriei autohtone, baze complete de date în agricultură pentru elaborarea unor politici adecvate.

"Guvernul actual va trebui să lase scandalul şi să se apuce de lucru în interesul românilor. Trebuie să facă autostrăzi, aşa cum există în toate ţările din Europa, inclusiv la vecinii noştri, să dea drumul la termoizolări pentru clă­diri, să scadă TVA-ul la alimente. De asemenea, Guvernul trebuie să dea com­paniilor româneşti ace­eaşi importanţă pe care o dă companiilor străine, să ne considere la fel şi să nu existe discriminări", spune Marcel Băr­buţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast, cu afaceri de aproape 34 de milioane de euro anul trecut.

Sectorul auto spre exemplu, care susţine 20% din exporturile României, are nevoie de semnale puternice de încurajare.

"Acum se poate discuta despre lupte politice, însă dacă nu se acordă importanţă mediului economic, aceste lupte pot dura la nesfârşit. Guvernul trebuie să acorde o importanţă deosebită sectoarelor economice care au o contribuţie importantă la exporturi şi la Produsul Intern Brut al României", spune Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia şi preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).