Sindicate: Modificarea Legii dialogului social este o prioritate şi unica soluţie pentru dialog

Autori: Roxana Alexe , Valentin Anghel 02.07.2012

"Eliminarea Contractului Colectiv Unic Naţional şi introducerea Contractelor Colective de Muncă Sectoriale au făcut ca numărul lucrătorilor ale căror relaţii de muncă sunt reglementate de un Contract Colectiv de Muncă să scadă de la 98 la sută, în mai 2011, la circa 36 la sută, după aplicarea noilor prevederi din legislaţia muncii", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartele ALFA " şi ai Blocului Naţional Sindical.

Potrivit sindicaliştilor, după modificările din 2011 aduse Legii dialogului social şi Codului Muncii, România are cea mai restrictivă legislaţie, raportată la angajat, din domeniul muncii, din toată Uniunea Europeană.

"Legea dialogului social şi Codul Muncii, aşa cum au fost ele modificate şi adoptate în 2011, aşează România în situaţia de a avea cea mai restrictivă legislaţie, raportată la angajat, din domeniul muncii, din toată Uniunea Europeană", se mai precizează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii organizaţiilor sindicale consideră că modificarea Legii dialogului social este "o prioritate", fiind "unica soluţie" pentru deblocarea dialogului social, şi susţin că, potrivit prevederilor în vigoare, lucrătorii din întreprinderile mici şi mijlocii au pierdut dreptul de a participa la acest dialog.

Legea 62/2011, în forma actuală, face ca organizaţiile sindicale din România să fie în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, respectiv de a acţiona în interesul salariaţilor pe care îi reprezintă, se mai arată în comunicat.