Arabii ridică o fabrică cu materiale de 10 mil. euro produse de Ruukki la Bolintin Deal

Autor: Andreea Neferu 02.07.2012

Producătorul de materiale de construcţii metalice Ruukki România, subsidiara locală a grupului finlandez Rautaruukki, va produce în fabrica pe care o deţine la Bolintin Deal, Giurgiu, cea mai mare parte a produselor incluse într-un contract de 10 milioane de euro pentru construcţia unei topitorii în Arabia Saudită.

Aceasta este cea mai mare comandă pe care Ruukki România a avut-o de la momentul inaugurării unităţii de producţie din Bolintin Deal, în 2008.

"Capacitatea mare de producţie ne permite în acest mo­ment angrenarea în proiecte de o asemenea anvergură, dar şi onorarea altor comenzi locale şi internaţionale care s-au semnat deja sau care vor apărea în aceste luni", a declarat Ari Haapaniemi, directorul fa­bricii Ruukki de la Bolintin Deal.

Producţia şi livrările de structură metalică pen­tru contractul din Arabia Sau­dită vor de­mara la Bolin­tin Deal în această toam­nă, ur­mând a fi finalizate în primă­vara anului 2013. Bene­fi­ciarul fabricii din Arabia Saudită este Cristal Glo­bal, unul dintre cei mai im­portanţi produ­că­tori de dioxid de titaniu la nivel mondial.

Nu numai multina­ţio­na­lele prezente pe piaţa locală au început să se orienteze către pieţe mai puţin tradiţionale, aşa cum sunt cele arabe. O serie de antreprenori locali tot din industria con­strucţiilor au început, odată cu criza, să caute noi opor­tu­ni­tăţi în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii. Delta ACM, spre exemplu, com­panie controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, construieşte o autostradă în Irak, în timp ce Rom­strade (Nelu Iordache) are de asemenea contracte pentru şo­sele în aceeaşi ţară. În urmă cu un an, şi reprezentanţii Hi­dro­con­strucţia decla­rau că ana­lizează posibilitatea de a ajunge prin con­trac­te şi în Orientul Mijlociu, în măsura identificării unor condiţii de stabi­li­ta­te politică şi economică. Marcel Bărbuţ, pro­prie­tarul producătorului de ma­teriale de construcţii AdePlast, a început la rân­dul său să livreze anul tre­cut produse către Liban.

În ciuda crizei care bătea la uşă, Rautaruukki a pariat pe România, unde a iniţiat în anul 2007 cea mai mare investiţie greenfield a companiei din afara Finlandei.

Scandinavii au rea­li­zat o fabrică la Bolintin Deal, pe autostrada Bu­cu­reşti-Piteşti, investiţie care a atras fonduri de peste 35 mil. euro şi a de­ve­nit ulterior un hub de producţie european, aici fiind re­lo­cate în 2009 o parte din echipamentele fabricilor din Cehia şi Ungaria. Centrul de producţie din Giurgiu, desfăşurat pe o suprafaţă de trei hectare, cuprinde trei secţii de producţie.

Finlandezii au estimat pentru întreg businessul Ruukki pe piaţa locală un avans de 70% în 2011 faţă de anul anterior. În 2010 compania a raportat la Ministerul de Finanţe o cifră de afaceri de 82,2 mil. lei (19,5 mil. euro), astfel că în 2011 bu­si­nessul local s-a ridicat la aproape 35 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Pe piaţa locală, Ruukki concurează cu jucători precum Lindab şi Megaprofil.