Ipotecarul a crescut cu 30 mil. euro în luna mai. Creditele noi abia le mai acoperă pe cele scoase din bilanţ

Autor: Ciprian Botea 02.07.2012

Creditul ipotecar a crescut cu echivalentul a numai 30 de milioane de euro în luna mai în condiţiile în care vânzările noi abia mai acoperă rambursările şi împrumuturile scoase din bilanţurile băncilor.

Soldul creditelor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe ajungea la 7,86 mld. euro (33,6 miliarde de lei), băncile raportând a patra lună consecutivă de creştere a finanţărilor pe acest segment, potrivit datelor BNR. Creşterea de la începutul acestui an a fost însă semnificativ mai redusă comparativ cu toamna anului trecut chiar dacă bancherii afirmă că cererea de îm­prumuturi se menţine la un nivel ridicat.

Bancherii se confruntă însă cu o creştere a restanţelor la creditele ipotecare şi multe conturi sunt închise şi garanţiile sunt executate silit, iar creditele respective nu mai apar în bilanţuri. Băncile au scos la vânzare câteva mii de locuinţe executate silit în ultimii trei ani. Astfel, în condiţiile în care bilanţurile vechi se subţiază, o parte semnificativă din creditele noi trebuie să acopere gaura lăsată de conturile închise.

Creşterea soldului reflecta în trecut destul de bine vânzările noi având în vedere că rambursările sunt nesemnificative, dar situaţia s-a schimbat pe măsură ce fenomenul restanţelor s-a acutizat. Spre exemplu, datele referitoare la finanţările acordate prin programul guvernamental "Prima casă" arată că numai vânzările de astfel de credite ajung la circa 80 mil. euro pe lună. Bancherii spun că cei mai mulţi clienţi se orientează către credite garantate de stat.

"Am înregistrat o cerere crescută pe segmentul creditelor «Prima casă» pe fondul unor mesaje din piaţă care vorbeau despre iminenta consumare a plafonului alocat pentru programul guvernamental, dar şi pentru faptul că tradiţional lunile aprilie, mai, iunie sunt recunoscute ca luni în care creditele pentru achi­ziţionarea de locuinţe cunosc o dinamică pozitivă", afirmă Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice al BRD.

Finanţările acordate cu garanţia statului au menţinut pe creştere creditul ipotecar în perioada de criză, doar în ultimul an soldul împrumuturilor avansând cu circa 800 mil. euro. Cererea pentru creditele "Prima casă" scăzuse la începutul anului, dar şi-a revenit în ultima perioadă. Numai în ultima săptămână din luna mai şi în prima jumătate a lunii iunie au fost vândute credite de 60 mil. euro prin programul guvernamental.

Dacă ritmul de vânzare din ultimele săptămâni se menţine, plafonul alocat acum ar putea fi epuizat în şase luni. În acest context, Ministerul de Finanţe a alocat deja un plafon suplimentar de 200 mil. euro, ceea ce înseamnă că după epuizarea garanţiilor din prezent băncile mai pot acorda încă 10.000 de credite în valoare totală de 400 mil. euro. Creditele sunt garantate de stat în proporţie de 50%.

Circa 95% din creditele ipotecare de aproape 8 mld. euro acordate de bănci sunt în valută, având în vedere dobânzile vizibil mai mici decât la lei. BNR a restricţionat însă vânzările de credite în valută la începutul acestui an prin majorarea avansului la cel puţin 25% din valoarea garanţiei. Creditele garantate de stat nu sunt afectate însă de noile restricţii, ceea ce explică într-o anumită măsură revenirea apetitului clienţilor pentru creditele "Prima casă".

Totodată, pe fondul restricţiilor BNR şi în contextul creşterii lichidităţii pe piaţă, bancherii au început să reducă în ultima perioadă dobânzile la ipotecarele în lei, multe oferte ajungând la un cost efectiv de 7-8% pe an. Chiar şi aşa, rata lunară la un credit în lei rămâne cu 20-30% mai mare decât la un împrumut în valută cu o valoare similară.

Soldul creditului ipotecar în moneda naţională stagnează însă la 1,5 miliarde de lei în ciuda scăderii dobânzilor şi a deprecierii cursului de schimb din ultima perioadă. Nici băncile nu promovează foarte agresiv ipotecarele în lei, motivând că nu pot acorda credite pe termen lung în moneda naţională în condiţiile în care reuşesc să atragă doar resurse pe termen foarte scurt.

În paralel, creditul de consum continuă să scadă pentru că rambursările depăşesc vânzările de împrumuturi noi în ciuda promoţiilor aruncate de bănci pe piaţă începând din primăvară.

Bancherii spun însă că sunt mulţumiţi de cerere în condiţiile în care în anii trecuţi aceasta aproape lipsea. "Campania pe care o desfăşurăm deja tradiţional în această perioadă pentru creditele de consum s-a bucurat de succes şi din acest motiv am decis prelungirea promoţiei până la 31 iulie", a declarat Jantea.