Ce afaceri, profit şi număr de angajaţi au avut în 2011 cei mai mari operatori telecom

Autor: Adrian Seceleanu 02.07.2012

Cosmote şi RCS&RDS sunt singurele com­pa­nii mari telecom care şi-au mărit anul trecut cifra de afaceri, iar Orange a fost şi în 2011 compania telecom cu cel mai mare profit net din România, arată datele obţinute de ZF de la Registrul Comerţului.

Cosmote, numărul trei pe piaţa lo­cală de telefonie mobilă, parte a gru­pului elen OTE, a avut anul tre­cut afaceri de 458,9 milioane de euro, în creş­tere cu 8%, potrivit datelor de la Re­gistrul Comerţului, chiar dacă per ansamblu piaţa locală telecom a scăzut în aceeaşi perioadă cu apro­ximativ 3%, la 3,5 miliarde de euro.

Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri din rândul celor mai mari operatori locali telecom aparţine RCS&RDS, care şi-a majorat anul trecut veniturile cu aproape 15%, la 478,7 mil. euro. Cifra nu reflectă şi afacerile companiei din străină­tate. Compania deţinută de an­trepre­no­rul Zoltan Teszari din Oradea a urcat astfel încă un loc în cla­samentul celor mai mari jucători tele­com. Atât Cosmote, cât şi RCS&RDS au înregistrat pierderi anul tre­cut, potrivit Registrului Co­mer­ţului.

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avut afaceri de 802 mil. euro, în scădere cu mai puţin de 3%, şi un profit net de 100 mil. euro, în scădere cu 13% faţă de anul pre­cedent.

Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală tele­com, sunt şi singurele companii din cele şase care domină piaţa locală care au avut anul trecut profit net, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. De notat este că atât la Orange, cât şi la Vodafone profitul net a scăzut anul trecut mai repede decât veniturile.

Doar RCS&RDS şi UPC şi-au mărit anul trecut numărul de angajaţi, cele mai multe recrutări fiind realizate de compania de cablu a lui Teszari. RCS&RDS a con­tinuat seria achiziţiilor în 2011, numărul total de utilizatori preluaţi de la firme mai mici de cablu fiind de apro­ximativ 200.000, potrivit infor­maţiilor obţinute de ZF de pe piaţă.

Cea mai severă reducere a numărului de angajaţi a fost operată de Romtelecom, cel mai mare jucător de pe piaţa de telefonie fixă, şi numărul doi pe piaţa de net fix şi servicii TV.

Anul trecut veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 14,8 miliarde de lei în anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), în scădere cu 3% faţă de anul 2010, conform datelor raportate de ope­ratorii de pe piaţa comu­nica­ţiilor electronice din România, prelucrate de autoritatea de regle­mentare în comunicaţii (ANCOM).

Scăderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mică decât cea înregistrată în anul ante­rior, când a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de 5,5% în cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului.