„Polonia are companii de stat puternice în puncte nodale“

Autor: Andrei Cîrchelan 03.07.2012

Un aspect care poate explica evoluţia Poloniei este legat de orientarea schim­bu­rilor comerciale, a afirmat Daniel Dăianu, pro­fesor de economie.

"Polonia a căutat din timp şi alte pieţe. Ea a ameliorat relaţia cu Federaţia Rusă, ceea ce se vede şi din schim­burile comerciale, şi s-au dus şi către alte pieţe. Criza demonstrează că e im­por­tant să nu ai o dependenţă excesivă de pie­ţele europene. Polonia a reuşit să îşi di­versifice relaţiile comerciale", a spus el

Un alt element ajutător pentru creş­terea economică este forţa pe care o au une­le companii poloneze. Polonia are com­panii naţionale puternice, unde statul se implică, în puncte nodale ale economiei precum sectorul bancar, sectorul energetic şi agricultură. Companiile poloneze livrea­ză atât în Vest, cât şi în Est. Polonia are o economie mai echilibrată şi mai solidă, a explicat Daniel Dăianu.

Deşi are o datorie publică foarte mare, Polo­nia a stat foarte bine din punct de ve­de­re al balanţei externe, iar deficitul extern a fost foarte bine finanţat, nu prin datorie, ci prin investiţii. Astfel, ea nu a fost obli­ga­tă la o ajustare imediată, cum s-a întâmplat în România, a mai spus Daniel Dăianu.

Economistul Aurelian Dochia apre­cia­ză că Polonia a prins o conjunctură fa­vo­rabilă la începutul crizei, fără dezechi­libre ma­jore şi fără expuneri foarte mari la me­diul extern. De asemenea, Polonia are o piaţă internă foarte mare, care a mers bine, iar polonezii nu s-au speriat de criză şi nu şi-au redus consumul.

"Eu nu cred că vor putea să menţină ten­dinţa dacă în Europa criza continuă, pentru că mai devreme sau mai târziu criza îşi face simţite efectele peste tot şi le vor simţi şi ei. Dar e greu de spus cât de adâncă va fi criza pentru ei de acum încolo", a spus economistul.

Unele semne ale crizei se văd deja şi în Polonia, a adăugat Dochia, referindu-se la secto­rul de construcţii, unde multe compa­nii se confruntă cu riscul falimentului. "E genul de eveniment care poate să atragă după el o deteriorare şi în alte sectoare şi în alţi indicatori", a mai afirmat el. Cel mai pru­dent acum ar fi să îşi consolideze piaţa internă, deci să rămână pe ideea de a se dezvolta pe baza consumului intern, nu pe baza veniturilor din străinătate.