Gabriel Grecu, numit şef la Radiocom pentru a treia oară de Dan Nica

Autor: Adrian Seceleanu 03.07.2012

Gabriel Grecu, un apropiat al liderului PSD Dan Nica, şi care a mai fost şef al companiei de stat Radiocom în perioada guvernărilor PSD (2000-2004) şi PSD-PDL (în anul 2009), a revenit în funcţia de director general al societăţii, după revocarea din funcţie a lui Cristian Niţu, directorul numit pe durata guvernării PD-L.

Informaţii privind iminenta schimbare a lui Cristian Niţu au circulat pe piaţă în ultimele săptămâni însă reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor au refuzat să comenteze informaţiile. Întrebaţi în urmă cu o săptămână dacă au operat schimbări în managementul Radiocom, reprezentanţii MCSI precizau pentru ZF că vor face publice informaţiile "de îndată ce avem ceva de comunicat."

MCSI a comunicat astăzi oficial informaţia privind schimbarea şefului Radiocom, la câteva minute după ce zvonurile au apărut în media.

Radiocom se află într-o situaţie financiară dificilă, la fel ca o altă companie de stat aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor: Poşta Română.

Cea mai mare investiţie făcută de Radiocom în ultimii ani a fost construcţia unei reţele de comunicaţii în tehnologia WiMax, în care s-au investit peste 30 de milioane de euro dar care avea la finele anului trecut mai puţin de 3.000 de clienţi. Una dintre primele localităţi în care Radiocom a lansat serviciile WiMax a fost Oneşti, de unde provenea ministrul comunicaţiilor de la acea dată - Valerian Vreme. O mare parte dintre echipamente dar şi servicii de închiriere de fibră optică au fost livrate Radiocom de compania de distribuţie IT&C Omnilogic.

Spre comparaţie, cu un buget de 110 mil. euro, compania Orange - cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, cu peste 10 milioane de clienţi, a modernizat întreaga reţea de comunicaţii mobile, şi a mărit acoperirea serviciilor 3G de la 55 la 98% din populaţie.

Primul mandat al lui Grecu a adus o accelerare a îndatorării Radiocom - de la 13,5 mil. dolari la 108 mil. dolari

În primul mandat de şef al Radiocom al lui Gabriel Grecu, când Dan Nica era ca şi acum ministrul comunicaţiilor, societatea de stat şi-a mărit de opt ori datoriile, inclusiv pe fondul demarării unui costistor program de înlocuire a unor echipamente, furnizate de compania Harris.

La finele anului 2000 Radiocom avea datorii totale de 13,5 mil. dolari pentru ca la finele anului 2003, când demara programul de modernizare cu compania Harris, datoriile totale să fie de 62,7 mil. dolari. La finele anului 2004, datoriile totale ale Radiocom erau de aproape 108 mil. dolari.

În anul 2003, când Radiocom a demarat programul de modernizare de 85 mil. dolari cu firma Harris, compania avea afaceri de 50 de milioane de dolari.
Contractul semnat cu firma Harris avea trei componente: achiziţionarea de emiţătoare pentru modernizarea reţelelor naţionale publice de radiodifuziune, realizarea Centrului Naţional de Radiocomunicaţii şi a unei infrastructuri de date, internet şi reţele de acces.

În anul 2010 datoriile totale ale Radiocom erau de aproape 140 de milioane de euro.