Canadienii de la Celestica au ajuns la afaceri de peste 550 milioane de euro, plus 87%

Autor: Laurentiu Cotu 03.07.2012

Furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice Celestica, proprietarul unei fabrici în judeţul Bihor construită de la zero în 2004, a ajuns în România la un business de peste 2,35 mld. lei (557 mil. euro) anul trecut, mai mult cu 87% faţă de nivelul realizat în anul precedent, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului.

Totodată, Celestica a revenit pe profit anul trecut cu un câştig net de 12,5 mil. lei (3 mil. euro), faţă de pierderea de 58 mil. lei (13,8 mil. euro) înregistrată în anul precedent. Mai mult, canadienii şi-au majorat de 9 ori afacerile de la intrarea companiei pe piaţa locală şi până în prezent. Dacă în 2005 Celestica (România) realiza o cifră de afaceri de 218,3 mil. lei (circa 62 mil. euro), în momentul de faţă acesta a crescut de 9 ori, până la peste 2,35 mld. lei (557 mil. euro).

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi ai companiei, acesta a ajuns la 1.163 anul trecut, de la un număr mediu de 930 de salariaţi în anul precedent. Celestica (România), prezentă în topul primilor 20 de exportatori, se numără printre cei mai mari angajatori de forţă de muncă de pe piaţa locală, alături de companii precum Dacia, Continental, Delphi, Leoni, ArcelorMittal sau Flextronics.

Anul trecut exporturile au totalizat 45,01 miliarde euro, în creştere cu 20,5%, ajutând economia să crească şi implicit au dus la crearea de locuri de muncă mai ales pe perioadă determinată.

Reprezentanţii Celestica nu au oferit mai multe informaţii despre recrutări, planuri de investiţii sau estimări referitoare la volumul afacerilor din acest an.

De altfel, compania este cunoscută ca una dintre cele mai discrete de pe piaţă, dar cu rezultate care o plasează în topul celor mai mari exportatori, dar şi al celor mai mari 300 de companii din România.

Fabrica Celestica din România furnizează soluţii de producţie care includ managementul lanţului de aprovizionare şi servicii de inginerie, soluţii de proiectare a proceselor şi metodelor de testare utilizate în industria electronică. Printre clienţii Celestica la nivel mondial se numără Alcatel Lucent, EMC, HP, Honeywell, Juniper, NEC, Ploycom, Raytheon şi Research in Motion.

Compania este prezentă în România începând din anul 2004, când furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice, a demarat construcţia de la zero, a unei fabrici în localitatea Borş, judeţul Bihor. Prin această investiţie, Celestica urmărea extinderea capacităţilor de producţie către estul Europei, considerând la aceea perioadă România drept cea mai atractivă alternativă.

La nivel global Celestica are peste 35.000 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri totală de 7,2 mld. dolari. Corporaţia deţine locaţii în Canada (Ottawa, Toronto), Mexic (Monterrey, Reynosa), USA (Austin, Dallas, Ontario, Manchester, Nashville, San Jose), în Europa în ţări precum Cehia, Irlanda, România, Scoţia, Spania şi Elveţia, iar pe continentul asiatic în China, Japonia, Corea, Malaezia, Singapore, Taiwan, Thailanda.

Acţiunile Celestica sunt tranzacţionate la bursa din New York (NYSE) şi la cea din Toronto (TSE).