Oresa Ventures a investit 7 mil. de euro în firma de birotică şi papetărie preluată anul trecut de la Octavian Radu

Autor: Mirabela Tiron 03.07.2012

Fondul suedez de investiţii Oresa Ventures, care deţine pe piaţa românească mai multe firme printre care Somaco, Kiwi Finance şi Fabryo, a investit 7 milioane de euro în compania de birotică şi papetărie RTC Proffice Experience, preluată în luna noiembrie anul trecut de la omul de afaceri Octavian Radu.

"Cu 2 milioane de euro am umplut cu produse depozitul de 8.000 de metri pătraţi, ceea ce ne permite să livrăm orice comandă în cel mult 24 de ore cu produse din stoc. O parte din bani s-au dus către plata unor credite pentru reducerea gradului de îndatorare al firmei. Am redus numărul băncilor de la opt la trei", a declarat Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures. Datoriile totale ale firmei se ridicau la finalul lui 2010 la 19 mil. de euro, printre băncile către care avea datorii fiind ING, BRD şi Banca Românească.

Copleşită de datorii, firma de birotică şi papetărie, care are o cotă de 20% pe piaţa de profil, a fost cumpărată de fondul de investiţii suedez anul trecut. Tranzacţia a fost de tip buy-out (achiziţia de acţi­uni de la proprietari) şi a implicat recapitalizarea firmei şi leverage (preluarea unei părţi din împrumutul bancar existent, împru­mutul fiind structurat pe termen lung). Atunci s-a agreat şi o structură cu băncile creditoare, care a implicat rescaden­ţarea creditelor.

Compania RTC Proffice Experience a finalizat anul trecut cu afaceri de 25 de milioane de euro (cu 3 mil. de euro mai puţin faţă de anul anterior) şi cu un profit operaţional de 1,5 mil. euro. "După preluarea businessului a avut loc şi o repoziţionare a brandului pe piaţă. Pentru acest proces (s-a lucrat la identitatea firmei, s-a adoptat un nou logo şi un nou slogan - n. red.) s-au alocat câteva sute de mii de euro", potrivit lui Cornel Marian.

Compania RTC Proffice furnizează pentru clienţi din domeniul bancar, din domeniul utilităţilor (gaze, energie electrică, apă, altele), dar şi din servicii medicale. Compania achiziţionată de fondul suedez de investiţii vinde produse de birotică şi papetărie la peste 10.000 de clienţi corporate.

Gama de produse a companiei a crescut cu 15% faţă de anul anterior, în portofoliul companiei intrând 10 noi branduri. RTC Proffice îşi distribuie produsele (hârtie de copiator, instrumente de scris, mobilier office şi altele) prin mai multe canale, atât în marile reţele din retail, cât şi în lanţurile de librării, adică prin Diverta, dar şi prin Compania Naţională de Librării Bucureşti.

"În următoarea perioadă firma îşi va putea finanţa singură investiţiile din profitul obţinut. Nu văd o creştere a pieţei de birotică şi papetărie însă mizăm pe clienţi mari noi pe care îi poate atrage firma. Sper ca în următorii 3-4 ani să ducem business-ul la nivelul la care era în 2008", spune el.

RTC Proffice era cea mai mare companie a diviziei de birotică şi papetărie din grupul lui Octavian Radu, care mai include fabrica ce produce dosare de carton şi bibliorafturi OCP şi firma Top Office.

În grupul lui Octavian Radu, care operează acum sub brandul Radu Holding, au rămas librăriile Diverta, compania de curierat TCE Logistică, o divizie de fashion, divizia de soluţii şi servicii IT Sistec, divizia de real-estate Rimobi. Anul trecut, trei firme se aflau în insolvenţă, TCE Logistică şi Pro Express Retail, ce operează lanţul de librării Diverta, dar şi Sebra Francize, firma din grupul RTC controlat de Octavian Radu, care operează francizele din domeniul cafenelelor şi restaurantelor.