FMI: Presiunile politice vor fi puternice în următoarele luni. Atenţie la posibilul derapaj al cheltuielilor bugetare

Autor: Claudia Medrega 04.07.2012

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că presiunile politice vor rămâne puternice în următoarele luni şi este posibil ca presiunile de relaxare a consolidării fiscale şi a reformelor structurale să se intensifice în contextul alegerilor, deşi noul Executiv şi-a afirmat cu fermitate angajamentul faţă de programul economic agreat cu Fondul, se arată în raportul privind România publicat de FMI.

Fondul avertizează că disciplina strictă în materie de cheltuieli va continua să fie esenţială pentru atingerea ţintei de deficit bugetar, setată pentru acest an la 2,2% din PIB.

"În ciuda creşterii salariilor, cheltuielile cu personalul trebuie să rămână la 6,7% din PIB în 2012 - ne­schimbate faţă de anul trecut - ceea ce reflectă continuarea declinului puternic al angajărilor în sectorul public. Relaxarea uşoară a ţintei de deficit bugetar cash are un impact neglijabil asupra sustenabilităţii datoriei."

FMI a fost de acord în primăvară cu relaxarea ţintei de deficit bugetar pentru 2012 de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB.

În raportul FMI se arată că guvernul a redus numărul salariaţilor din sectorul public cu 7.000 de persoane, resursele economisite urmând să fie realocate către investiţii şi pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

FMI şi Comisia Europeană au acceptat în luna mai majorarea salariilor bugetarilor, într-o primă fază cu 8%, din luna iulie, (cu încasare în august), precum şi restituirea contribuţiilor de sănătate colectate ilegal de la pensionari. A doua majorare a salariilor ar urma să fie achitată începând cu ianuarie 2013.

Reîntregirea salariilor vine după ce în vara anului 2010, cu girul FMI, salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%. La începutul anului trecut a mai fost operată o majorare de 15%, astfel că pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010 era necesară o creştere cu un procent comparabil.

Consiliul Fiscal a avertizat că riscurile pentru atingerea ţintei de deficit, de 2,2% din PIB, pe întregul an sunt majore, dacă în a doua parte a anului nu se iau măsuri semnificative de corecţie. Execuţia bugetară cumulată la cinci luni arată că problemele sunt localizate în special pe partea de cheltuieli bugetare care au crescut în primele cinci luni cu o rată anuală semnificativ mai mare decât cea programată pe întreg anul 2012 (8,5% în primele cinci luni vs. 2,4% programat pe întreg anul 2012), a afirmat Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal. Majoritatea analiştilor sunt sceptici că în acest an va fi respectată ţinta de deficit bugetar.

Deficitul bugetar a înregistrat un trend continuu ascendent în acest an, ajungând după primele cinci luni ale anului la 7,2 mld. lei, respectiv 1,2% din PIB.

Plafonul deficitului bugetului general consolidat pentru primul semestru este format din soldul rezultat din execuţia curentă, cu un deficit maxim stabilit la 7 miliarde de lei, la care se pot adăuga cheltuieli suplimentare cu investiţiile de până la 1,8 miliarde de lei, deci un deficit bugetar total admisibil de maximum 8,8 miliarde de lei.

Ţintele privind arieratele la nivel central şi local au fost depăşite, pentru prima dată în acest acord preventiv, după un an de progrese, se mai arată în raport.

Ce se întâmplă cu economia

FMI îşi menţine estimarea de creştere economică pentru România, la circa 1,5%, dar avertizează că există riscuri semnificative ca avansul PIB să fie mai temperat din cauza recesiunii din zona euro şi a intensificării presiunilor de reducere a expunerii băncilor europene. "Creşterea economică va fi susţinută de redresarea cererii interne şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Există riscuri semnificative să se înregistreze o creştere economică mai mică (de 1,5%), riscuri generate de contextul extern pe măsură ce zona euro intră în recesiune şi presiunile de reducere a expunerii băncilor europene se intensifică", se arată în raportul FMI.

Cererea externă mai mică ar urma să reducă exporturile, turbulenţele de pe piaţa financiară ar putea conduce la creşterea primelor de risc şi la diminuarea intrărilor de capital, majorând costurile de finanţare pentru bănci şi exercitând o presiune negativă asupra cursului de schimb, iar procesul de reducere a expunerilor băncilor europene ar putea să conducă la o contractare şi mai mare a creditării, contribuind la frânarea creşterii economice, explică FMI impactul situaţiei din Europa asupra creşterii economice din România.

Sectorul bancar

Privatizări şi reforme