Numărul bancnotelor de 10 lei aflate în circulaţie a crescut cu 38% anul trecut

Autor: Ciprian Botea 03.07.2012

 

Numerarul aflat în circulaţie a urcat peste pragul de 32 miliarde de lei la finalul anului trecut pe fondul revenirii apetitului pentru consum al populaţiei şi în contextul unor intrări de valută din străinătate, iar BNR a pus pe piaţă cu 15% mai multe bancnote decât în 2010 pentru a acoperi cererea.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată de numărul bancnotelor de 10 lei, care a urcat cu 38% pe parcursul anului trecut, acestea ajungând să reprezinte aproape o cincime din numărul total al bancnotelor aflate în circulaţie. Şi restul cupiurilor, cu excepţia bancnotei de 500 de lei, au înregistrat creşteri.

"Cea mai importantă majorare cantitativă a fost înregistrată de cupiura de 10 lei. Mişcarea s-a datorat preferinţei instituţiilor de credit pentru utilizarea acestei cupiuri la alimentarea ATM-urilor, fiind cea mai mare dintre valorile nominale pentru care BNR nu percepe comisioane la retragerile de numerar", potrivit raportului anual pe 2011 al BNR.

Circa o treime din numărul bancnotelor aflate în circulaţie este reprezentată de cupiura de 1 leu, în timp ce ca valoare cea mai mare pondere o are cupiura de 100 de lei, care reprezintă peste 40% din total. Doar numărul bancnotelor de 500 de lei a scăzut pe parcursul anului trecut. "În condiţiile menţinerii la un nivel scăzut a tranzacţiilor imobiliare de mare valoare, cupiura de 500 lei nu prezintă încă interes pentru utilizatori, fiind inadecvată plăţilor curente", explică BNR.