Porumboiu, unul dintre cei mai puternici agricultori: Vom avea pâine mai puţină, dar mai bună

Autor: Gabriel Razi 04.07.2012

Producţia de grâu va fi în acest an mai mică, dar mai bună din punctul de vedere al calităţii ca urmare a temperaturilor ri­dicate din ultimele săptămâni, spune Adrian Porumboiu, antreprenorul din spatele grupul Racova Pan din Vaslui, unul dintre cei mai puternici producători agricoli din România.

"Grâul din acest an este de calitate, glutenul este mare (elementul care face diferenţa dintre grâul de panificaţie şi cel furajer - n. red.), dar cantitatea este mai mică pentru că au fost călduri anormale în ultima perioadă", ex­plică Porumboiu situa­ţia de pe piaţa agricolă locală.

Estimările din iunie, ultimele înainte ca producătorii să strângă în silozuri şi hambare recolta de grâu, arată un minus de 1 milion de tone. Astfel, recolta de grâu ar urma să coboare cu 15%, la 6,1 milioane de tone, potrivit estimărilor Coceral, o organizaţie europeană a traderilor de cereale.

15% din recoltă este strânsă

Pe minus va fi în acest an şi recolta de grâu a lui Adrian Porumboiu, în condiţiile în care asta arată primele cifre după ce combinele omului de afaceri au treierat aproximativ 15% din suprafeţele acoperite cu grâu de grupul Racova.

"Am strâns până acum aproximativ 15% din recoltă. Este prea devreme să fac o estimare foarte clară. Abia când voi strânge jumătate din tot ce am o să am o imagine mai sigură asupra producţiilor. Ca o estimare iniţială, pot să spun că va fi o recoltă mai mică, dar sper să mai echilibrez din pierderi cu producţiile mai mari din alte zone unde exploatez teren", spune Porumboiu, care adaugă că exploatează teren în cinci judeţe din regiunea Moldovei.

În 2011, anul record al agriculturii, când producţiile au fost pe podiumul recoltelor din ultimii 20 de ani, în silozurile deţinute de grupul Racova s-au strâns 145.000 de tone de grâu, cu 15% mai mult decât în anul anterior.

Recolta din 2011 a fost pentru Porumboiu şi cea mai mare din ultimii trei ani. Vara aceasta fostul arbitru de fotbal se va mulţumi însă cu o producţie mai mică, însă scăderile nu vor depăşi "marja de risc".

"Riscurile sunt asumate, chiar dacă media anuală pentru producţia de grâu este de 150.000 de tone, aceasta poate să coboare şi până la 120.000-130.000 de tone fără nicio problemă. De depăşit nu cred că va depăşi acest prag", spune Porumboiu, care controlează un grup cu afaceri în agricultură estimate la aproximativ 200 mil. euro.

Într-un raport remis Bursei de Valori Bu­cureşti la începutul acestui an prin inter­me­diul Comcereal Vaslui, antre­prenorul a anunţat că se aşteaptă ca preţul grâului să fie în anul agricol curent de 800 de lei/tonă (181 euro/tonă), în creştere cu 9% faţa de anul precedent.

Mizează pe procesare

Deşi în anii cu producţii în scădere marii jucători din agricultură îşi ajustează înca­sările totale cu ajutorul preţurilor, Adrian Porumboiu spune că nu poate şi că nici nu va apela la o astfel de strategie, pentru că grâul său nu ajunge în silozurile şi pe barjele traderilor, ci pe liniile de procesare ale com­paniilor din grupul său.

El este unul dintre puţinii mari produ­că­tori din agricultură care au reuşit să pună pe pi­cioare o afacere integrată de tipul "de la furcă la furculiţă". El are afaceri atât în do­meniul panificaţiei, cât şi în industria uleiu­lui sau a laptelui. "Grâul îl folosesc în pro­cesare în companiile din cadrul gru­pului."

Interesul omului de afaceri pentru ope­ra­ţiunile din industria alimentară este vizibil, având în vedere că la începutul acestui an el a investit 1,5 mil. euro pentru a reface o fa­brică de pâine din Gura Humorului, judeţul Su­ceava, una dintre cele şapte unităţi de­ţinute de compania Mopan, prin care antr­e­prenorul face afaceri în panificaţie. Fabricile de pâine Mopan, unul dintre cei mai puternici jucători din regiunea Moldova, produc în fiecare an 13.000 de tone de pâine.

A pierdut rapiţa

În primăvară Adrian Porumboiu s-a văzut nevoit să îşi majoreze suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea-soarelui (ambele culturi de toamnă - n. red.) după ce seceta a pus în genunchi recolta de rapiţă.

"Rapiţa a fost înlocuită cu porumb şi grâu. Din 40.000 de tone, cât ar fi trebuit să recoltez, am rămas cu 6.000 de tone. Nici nu mai contează."

La cotaţiile actuale de pe pieţele internaţionale cele 34.000 de tone de rapiţă care au fost pierdute de fostul arbitru ca urmare a secetei valorează aproximativ 14-14,5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Pierderile suferite de Porumboiu nu sunt însă singulare pe piaţa agricolă locală, în condiţiile în care şi alţi jucători importanţi precum InterAgro sau Agrofam Holding au anunţat că seceta le-a compromis rapiţa.

Per total, recolta de rapiţă ar urma să coboare la 200.000 de tone, fiind cu două treimi mai mică decât cea de anul anterior, potrivit datelor Coceral.