Timiş pleacă de la conducerea afacerii care l-a făcut miliardar

Autor: Adrian Cojocar 05.07.2012

Controversatul om de afaceri de origine română Frank Timiş, prin­ci­pa­lul acţionar şi preşedinte al companiei mi­niere African Minerals (simbol bur­sier AMI) cu o capitalizare de 1,5 mi­liar­de de euro, intenţionează să se retragă de la con­du­cerea companiei după ce l-a numit pe Keith Calder în funcţia de CEO al acesteia.

Odată cu venirea lui Keith Calder la condu­ce­rea companiei miniere, Frank Timiş plănuieşte să de­ţină doar o funcţie non-exe­cutivă în ca­drul African Mine­rals, o com­panie fon­da­tă de el care a descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de fier din lume, scrie Financial Times.

Calder, care anterior a lucrat la gi­gantul Rio Tinto şi a fost director general la o altă companie minieră importantă, Western Coal, îl va înlocui pe Alan Watling, care s-a retras în luna mai de la şefia African Minerals.

În luna aprilie a acestui an African Minerals a primit în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie de­ţi­nută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume în cadrul uneia dintre cele mai im­por­tante tranzacţii în care a fost implicat un ro­mân. În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Ton­kolili al African Minerals, privind exploata­rea de minereu de fier în Sierra Leone.

După numirea lui Calder la conducerea African Minerals, acţiunile compa­ni­ei urcau pe parcursul zilei de ieri cu 10%. Evoluţia din ultimul an a fost una pre­ponderent descendentă, iar compania minieră a pierdut o treime din valoare.