Locuinţa fostului preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, percheziţionată de poliţie pentru donaţii ilegale

Autor: Ioana Nita 05.07.2012

Poliţia franceză a percheziţionat locu­in­ţa şi birourile fostului preşedinte francez Ni­colas Sarcozy, operaţiunea făcând parte din investigaţia privind finanţarea ilegală a cam­paniei sale electorale din 2007 de către Li­liane Bettencourt, moştenitoarea impe­riu­lui L'Oreal şi cea mai bogată femeie din Franţa, scrie The Guardian.

Poliţia a percheziţionat, printre altele, vi­la din Paris închiriată de Carla Bruni, so­ţia fostului preşedinte, unde locuiesc cei doi, biroul firmei de avocatură la care Sar­kozy este partener. Soţii Sarkozy nu se aflau la domiciliu în momentul per­che­zi­ţi­ilor, cei doi fiind plecaţi în vacanţă în Canada.

Ca preşedinte, Nicolas Sarkozy a avut imu­nitate care îl proteja de investigaţiile justi­ţiei, însă aceasta nu mai este valabilă înce­pând cu 16 iunie, la o lună după ce fostul preşedinte şi-a încheiat mandatul.

În prezent, judecătorul Jean-Michel Gen­til din Bordeaux investighează dacă parti­dul de dreapta al lui Sarkozy Uniu­nea pentru Mişcarea Populară (UMP) a beneficiat în timpul campaniei electorale din 2007 de bani din partea lui Betten­court, în prezent instabilă mintal. Magis­tra­tul în­cearcă să stabilească dacă Sarkozy a pri­mit în campania sa fonduri ilegale de 800.000 euro şi dacă două transferuri din con­turile bancare din Elveţia ale lui Bet­tencourt, fiecare în valoare de 400.000 eu­ro, au ajuns la trezorierul campaniei elec­­torale Eric Woerth sau direct la Sarkozy.

"Aceste percheziţii se dovedesc a fi za­dar­nice dat fiind faptul că toate documen­te­le necesare au fost trimise judecătorului acum două săptămâni. Pe data de 15 iunie am adresat o scrisoare magistratului care se ocupă de caz, la care am ataşat extrase din agenda lui Nicolas Sarkozy de pe tot anul 2007, demon­strân­du-se astfel impo­si­bi­litatea unor întâlniri secrete cu Liliane Bettencourt", a declarat Thierry Herzog, avocatul fostului pre­şedinte, citat de CNN.

Sarkozy a negat acuzaţiile, afirmând pen­tru televiziunea Canal Plus că "nu exis­tă un cent a cărui origine nu poate fi justi­ficată", scrie Bloomberg.

Însă mulţi analişti consideră că Sar­kozy ar putea deveni cel de-al doilea fost lider francez din istorie care este implicat într-un caz penal, primul fiind prede­ce­so­rul său la preşedinţie Jacques Chirac, acu­zat şi condamnat pentru acte de corupţie, no­tează Time.