Roşia Montană se mută la Bruxelles. GALERIE FOTO

Ziarul Financiar 06.07.2012

Şcoala de teatru de la Sibiu premiată la Bratislava

Veronica Arizancuşi Iulia Maria Popa (foto 1, 2) au obţinut premiul pentru interpretare feminină în cadrul Festivalului "Istropolitana Projekt" de la Bratislava. Cele două actriţe interpretează rolurile principale din spectacolul "Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia" ce a reprezentat Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu la acest festival.

Festivalul - concurs de la Bratislava este organizat o dată la doi ani şi oferă tinerei generaţii de actori posibilitatea de a-şi expune creaţiile într-un mediu creativ şi competitiv. Pe lângă reprezentaţiile programate în concurs, organizatorii evenimentului propun atât actorilor, cât şi tinerilor critici şi manageri de teatru o serie de întâlniri şi ateliere de lucru ce au loc pe toată durata festivalului. Ediţia din acest an a festivalului a reunit 21 de şcoli de teatru din 16 ţări.

Membrii juriului din acest an au hotărât să ofere premiul pentru cea mai bună actriţă la egalitate Veronicăi Arizancu şi Iuliei Maria Popa în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, 27 iunie. Trofeul în formă de corb este un simbol al Regelui Ungariei Matei Corvin, fondatorul primei universităţi din Bratislava. Emoţionate, cele două actriţe au urcat pe scenă pentru a mulţumi în mod special profesoarei lor, Anca Bradu, cea care semnează regia spectacolului prezentat în concurs.

"Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia" este o montare după un text de Matei Vişniec şi prezintă atrocităţile războiului printr-o serie de scene de un dramatism cu totul special. Spectacolul este o producţie a Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu în colaborare cu Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi a avut premiera pe 2 octombrie 2010.

Shakespeare - textul ca partitură de joc

Vineri, 6 iulie, prefaţând repetiţiile deschise cu noua variantă a spectacolului "Lear" de W. Shakespeare pus în scenă de Andrei Şerban, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" - revista "Teatrul azi" lansează volumul "Shakespeare - textul ca partitură de joc" de Ana Maria Narti (foto 3). Cu acest prilej, Teatrul "Bulandra" găzduieşte, la ora 18.45, în foaierul Sălii "Toma Caragiu", o întâlnire cu autoarea cărţii şi cu marele regizor- întâlnire stând sub semnul prieteniei care îi leagă şi al viziunii lor novatoare asupra textelor shakespeariene.

"Aş recomanda unui tânăr regizor începător - declara Andrei Şerban - să găsească o colaboratoare pe măsură, cum Narti a fost pentru mine, care să-l ajute să descifreze textul şi să pună astfel baza pregătitoare, atât de necesară, înaintea oricărui spectacol shakespearian; ajutor fără de care un regizor îşi ia acelaşi risc comparativ cu al unui dirijor care se urcă la pupitru, în faţa unei orchestre, fără să fi studiat partitura. Pentru Shakespeare e nevoie să te pregăteşti, şi preferabil e să nu fii singur... Tot ce are loc în teatrul lui Shakespeare e o metaforă - şi scopul pentru care Ana Maria Narti a scris această carte este să ne convingă pe toţi de necesitatea şi urgenţa de a înţelege această metaforă."

Semnând cronică de teatru şi film, în anii '60, pentru revistele Contemporanul şi Teatrul, Ana Maria Nartis-a numărat printre primii jurnalişti care au consemnat apariţia promiţătoare pe scena teatrală bucureşteană a studentului debutant Andrei Şerban. A colaborat cu acesta, pregătind analizele de text în vederea spectacolelor. Din România până în Finlanda şi din Franţa până în SUA, colaborarea lor a dat naştere unor experimente teatrale diverse.În 1970, a cerut azil politic în Suedia, specializându-se treptat în comentariul politic. A semnat, timp de peste douăzeci de ani, o rubrică în pagina editorială a celui mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A publicat şase cărţi în suedeză. Începând cu anul 1999, a fost membră a Parlamentului suedez, din partea Partidului Liberal.

Ana Maria Narti este autoarea volumelor "Medeea lui Andrei Şerban" (2007) şi "Fiare, îngeri şi martiri. Însemnări despre seducţia totalitară" (2010), publicate de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu".

Cristina David la Cage 100

Institutul Cultural Român Berlin anunţă participarea artistei Cristina David (foto 4) la expoziţia Opening Spaces for Action din cadrul Festivalului internaţional interdisciplinar Cage 100 din Leipzig, în perioada iulie2012-iulie 2013. În concordanţă cu opera lui John Cage, expoziţia tematizează probleme de estetică aleefectului şi recepţiei. Pe fondul discursurilor artistice şi curatoriale contemporane, aceste tematici suntreflectate de către artişti internaţionali într-o expoziţie - performance. Curatorul expoziţiei, Franciska

Zolyom, a invitat artişti importanţi ai scenei artistice mondiale: Tommi Grönlund/Petteri Nisunen (Finlanda), Yolande Harris (Marea Britanie/Olanda), Cornelia Friederike Müller (Germania), Philippe Parreno (Franţa), Cristina David (România), Stefan Riebel (Germania) şi alţii. Lucrările artiştilor încearcă să descopere noi posibilităţi de experimentare prin intermediul artei. În acest context, însuşi formatul expoziţiei devine un experiment: ea este gândită ca un proces de lucru deschis şi se extinde şi modifică în mod continuu.

Artista Cristina David îşi prezintă lucrarea-instalaţie Time Travel Diary. În acest context, arta Cristinei David are o relevanţă deosebită, deoarece tematizează, la rândul ei, atât interdependenţa dintre intenţia artistică şi intervenţia cotidianului, cât şi tensiunea rezultată în timpului documentării experimentului în sine.

Cristina David s-a născut în 1979. A studiat ştiinţe exacte şi arte plastice în Bucureşti şi Bergen şi trăieşte în prezent în Bucureşti. Fotografia, instalaţia-video şi filmul sunt mediile principale cu care operează în creaţia artistică. În proiectele ei artistice îmbină textul şi imaginile, care sunt inspirate adeseori de viaţa cotidiană. Lucrările sale au fost prezentate în instituţii şi evenimente artistice renumite, precum Shedhalle Zürich şi Manifesta 8 - bienala europeană pentru artă contemporană.

Noi situri în patrimoniul UNESCO

Parcul natural al pilonilor de pe fluviul Lena, din taigaua siberiană (foto 5), este cel mai nou dintre cele 26 de situri înscrise în acest an în patrimoniul mondial UNESCO, a anunţat luni această organizaţie, cu ocazia reuniunii sale anuale, organizată între 26 iunie şi 6 iulie, la Sankt Petersburg (Rusia). "Parcul pilonilor" din taigaua siberiană se distinge prin câteva formaţiuni geologice spectaculoase - coloane şi faleze înalte de peste 100 de metri - de pe malurile fluviului Lena.

Siturile naturale incluse în acest an sunt: situl fosilifer din Chengjiang (China), parcul trinaţional de la Sangha (Camerun, Congo, Republica Centrafricană), pădurea de piloni Lena (Federaţia Rusă), ghat-urile (trepte acoperite de apă care coboară spre locurile de scăldat, n.r.) occidentale (India), lacurile din Ounianga (Ciad).

Siturile culturale incluse în acest an sunt: Markgräfliches Opernhaus din Bayreuth (Germania), culesul perlelor ca mărturie a unei economii insulare (Bahrain), minele din Wallonia (Belgia), Rio de Janeiro - peisajele "carioca" (adjectiv utilizat pentru a desemna băştinaşii din Rio de Janeiro), situate între munţi şi mare (Brazilia), zona Gan Pré (Canada), situl Xanadu (China), oraşul istoric Grand-Bassam (Coasta de Fildeş), minele din Pas de Calais (Franţa), peisajul cultural din Bali - sistemul subak ca manifestare a filosofiei Tri Hita Karana (Indonezia), situl evoluţiei umane din Mont-Carmel - peşterile Nahal Me'arot/ Wadi el-Mughara (Israel), Masjed-e Jame' din Ispahan (Iran), Gonbad-e Qabus (Iran), patrimoniul arheologic din valea Lenggong (Malaysia), Rabat - capitala modernă şi oraşul vechi (Maroc), locul de naştere al lui Iisus - Biserica Naşterii şi traseul de pelerinaj, Betleem (Teritoriile Palestiniene), garnizoana Elvas şi fortificaţiile aferente (Portugalia), zona Bassari - peisajele culturale Bassari, Peul şi Bédik (Senegal), minele de mercur din Almadén şi Idrija (Slovenia/ Spania), fermele din Hälsingland (Suedia), situl neolitic din Çatal Höyük (Turcia), Situl mixt inclus în acest an este Laguna de sud - insulele Chelbacheb (Republica Palau).

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra desfăşoară în această perioadă o amplă serie de evenimente la Olimpiada Culturală (foto 6), cu "olimpici" ai culturii române, din arta contemporană, muzică, literatură, teatru, într-un program variat, transpus vizual pe cartonaşe în formă de medalii. Vizitatorul poate viziona expoziţia "ROlimpienii", cu fotografii şi informaţii despre cele mai importante triumfuri sportive ale românilor, în paralel cu performanţele româneşti din cultură. Iosif Sârbu, primul român medaliat vreodată cu aur, în 1952, la Helsinki, la tir, Dumitru Pârvulescu, primul român medaliat cu aur la lupte greco-romane, Leon Rotman, care a câştigat primele două medalii de aur la canotaj pentru România, la Melbourne, în 1956, deşi a concurat accidentat la gleznă, Constantina Diţă Tomescu, prima româncă medaliată cu aur la maraton, la Beijing, în 2008, Alina Dumitru, care a adus prima medalie de aur pentru judo în România, tot în 2008, multicampioana la gimnastică Ecaterina Szabo, Lia Manoliu, Iolanda Balaş, Laura Badea şi mulţi alţii sunt prezentaţi alături de nume sonore din cultură şi arte, de la Constantin Brâncuşi şi Tristan Tzara, generaţia 1927 - Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Eugen Ionescu etc. -, George Enescu, Dinu Lipatti, la Angela Gheorghiu, Alina Cojocaru, Filip Florian, Norman Manea, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi. Jean Negulescu (1900 - 1993), regizorul care a învăţat întreaga lume "Cum să te măriţi cu un milionar", "medaliat cu aur la Hollywood", se regăseşte în expoziţie alături de Cristi Puiu, care "a reinventat cinematografia română", şi Cristian Mungiu, cel mai premiat cineast român actual.

Expoziţia a fost inaugurată în urmă cu o lună, în prezenţa lui Ivan Patzaichin, care a expus şi o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competiţiile internaţionale de profil timp de zece ani.

Seria de peste 22 de evenimente româneşti desfăşurate în această perioadă, de la sfârşitul lunii iunie la jumătatea lunii iulie, a debutat cu prezenţa artiştilor Dan şi Lia Perjovschi, la Open Wide School, un program de ateliere susţinute de 100 de artişti din toată lumea.

Titan are un ocean subteran

Titan (foto 7), cel mai mare satelit al lui Saturn, ar adăposti un ocean subteran, cu pungi de metan sub suprafaţa alcătuită din gheaţă, potrivit măsurătorilor efectuate de sonda Cassini în timpul mai multor survoluri, arată un studiu apărut pe site-ul revistei americane Science. Potrivit studiului citat de AFP, Titan parcurge orbita lui Saturn în doar 16 zile, iar cercetătorii au putut astfel studia şi măsura forma satelitului în diferite momente ale sale pe orbită.

Deoarece Titan nu este sferic, ci uşor oval, axa sa se alungeşte când se apropie de Saturn şi se contractă când se îndepărtează de planetă, pentru a deveni aproape rotund. Variaţiile se explică prin efectul generat de câmpul gravitaţional al lui Saturn şi sugerează că interiorul satelitului Titan, a cărui suprafaţă este îngheţată, conţine un ocean.

Fotograful Cosmin Bumbuţ expune ciclul Roşia Montană la Bruxelles

Fotograful Cosmin Bumbuţ (n. 1968) expune în perioada 10 iulie -12 august proiectul Roşia Montană (foto 8) la Palatul Artelor Frumoase (Bozar) din Bruxelles, în cadrul festivalului Summer of Photography 2012, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles.

Bumbuţ este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români de modă şi publicitate, laureat al unor premii interne şi internaţionale. A publicat mai multe albume şi a expus în zece ţări.

La iniţiativa Bozar, 35 de parteneri din Belgia, între care şi ICR Bruxelles, şi-au unit forţele pentru crearea unei platforme internaţioanale de fotografie. Festivalul Summer of Photography se desfăşoară în cele mai prestigioase instituţii dedicate fotografiei. Tema din acest an este peisajul european şi intervenţia omului asupra naturii.

Summer of Photography şi-a deschis porţile cu expoziţia Sense of Place care reuneşte 40 de fotografi veniţi din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Cosmin Bumbuţ va participa la vernisajul expoziţiei, marţi 10 iulie 2012, orele 19h00, la Bozar.