Decizie istorică: BCE a coborât dobânda de politică monetară la 0,75% şi rata la depozite la ZERO. Dacă depui bani la Banca Centrală nu primeşti nimic

Autor: Vlad Popescu 05.07.2012

Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei, care încearcă să stimuleze economia europeană în contextul crizei datoriilor de stat.Anterior, rata la depozite era de 0,25%. Instituţia a coborât totodată rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală de la 1,75% la 1,5%.

Dobânda BCE s-a aflat la 1% şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, când a fost redusã şi apoi menţinută la acest nivel pentru a stimula creditarea către economie în urma crizei financiare mondiale.

Anul trecut, rata cheie la euro a fost majorată în două rânduri, în aprilie la 1,25% şi în iulie la 1,5%. După preluarea mandatului de preşedinte de către Mario Draghi, BCE a tăiat de două ori dobânda cheie, la 1,25% în noiembrie şi la 1% în decembrie.

Majoritatea analiştilor au anticipat mutarea de joi a BCE, care marchează un nou precedent pentru instituţie în contextul crizei financiare şi stagnării economice prelungite din zona euro.

Depozitele overnight la BCE au devenit modalitatea preferată de băncile europene să-şi adăpostească banii în perioade de volatilitate extremă pe pieţele financiare. Scăderea ratei depozitelor ar putea încuraja instituţiile de credit să ducă banii în altă parte, fie pe piaţa datoriilor de stat, fie în economia reală.

Banca centrală a Chinei a coborât joi dobânda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, şi rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%, potrivit Financial Times.

Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5%, unde se află din martie 2009, şi a injectat încă 50 miliarde lire sterline în programul de stimulare a economiei cu scăderea dobânzilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară. Volumul programului de cumpărare de obligaţiuni a ajuns astfel la 375 miliarde lire.

Partenerii comerciali ai zonei euro, precum Marea Britanie, Statele Unite sau China, sunt îngrijoraţi de impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei, atât din punct de vedere comercial, cât şi financiar. Rezerva Federală a SUA a extins recent programul de preschimbare a obligaţiunilor din portofoliu în titluri cu maturitatea prelungită, pentru a scădea dobânzile şi a încuraja creditarea.