Companiile listate vor întocmi situaţiile financiare anuale după standardele IFRS

Autor: Stefan Musgociu 05.07.2012

Obligaţia este prevăzută într-un ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Ordinul a fost redactat având în vedere necesitatea alinierii la practica internaţională pentru "promovarea transparenţei şi comparabilităţii situaţiilor financiare", precum şi faptul că unele dintre companiile listate pe o piaţă reglementată sunt parte a unor grupuri multinaţionale care utilizează standardele IFRS şi este nevoie de asigurarea "concordanţei dintre acestea".

Totodată, ministerul a ţinut cont şi de "interesul statului de a se proteja de eventuale ieşiri de capital străin prin exploatarea neconcordanţelor de tratament contabil între societăţile care aparţin unor grupuri multinaţionale".

MFP a avut în vedere şi o solicitare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru emiterea unei reglementări care să oblige companiile listate pe o piaţă reglementată să utilizeze standardele IFRS în situaţiile financiare individuale, dar şi luând în considerare recomandări ale Băncii Mondiale, FMI pentru aplicarea acestor standarde.

Companiile care se vor delista vor trebui să întocmească în continuare situaţiile financiare conform standardelor internaţionale.

Standardele IFRS sunt obligatorii de la începutul acestui an pentru întregul sistem bancar, cât şi pentru firmele de brokeraj, fondurile de investiţii, societăţile de administrare a investiţiilor, burse, depozitari centrali.