Aeroportul Internaţional Cluj, primul din Europa înscris într-un program de siguranţă aeronautică

Autori: Szasz Jutka , Vasile Magradean 06.07.2012

Directorul Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că siguranţa aeriană este o preocupare continuă a aeroportului.

"Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca este primul din Europa înscris în programul de siguranţă în aeronautică APEX care are ca scop îmbunătăţirea siguranţei la aeroporturile din lume şi care aduce o validare în materie de siguranţă aeroportuară în condiţiile în care acesta a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată a infrastructurii şi activităţii operaţionale. Avantajul adus este îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă, răspândirea celor mai bune practici, confirmarea unui standard solicitat de companiile aeriene internaţionale. Siguranţa aeriană este o preocupare continuă a noastră, iar certificarea din acest punct de vedere este atestată de o echipă de evaluatori internaţionali din programul APEX care a realizat un audit la Cluj", a spus Ciceo.

Potrivit acestuia, în urma auditului internaţional s-au formulat o serie de propuneri şi recomandări privind problema păsărilor din perimetrul Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca sau modul de colaborare cu societăţile de handling de pe aeroport.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că un alt scop al înscrierii aeroportului clujean în programul APEX "este atragerea companiilor aeriene care să aleagă Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca unde va exista o siguranţă aeronautică ridicată".

Adrian Cioranu, manager proiect APEX, a declarat că programul este unul global în care sunt deja incluse şase mari aeroporturi din lume, printre care cele din Honduras, Zambia sau Jakarta.

Programul Airport Excellence in Safety (APEX) a fost lansat în anul 2011 şi este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Aeroporturilor şi se desfăşoară sub egida Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile.