Synevo: Cu echipa de aici am deschis laboratoare la Chişinău şi Sofia

Autor: Ioana David 08.07.2012

Reţeaua de laboratoare Synevo România, parte a grupului Medicover, a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an afaceri de 12 mil. euro, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.

"Piaţa privată a serviciilor de laborator este în creştere ca volum total, însă destul de dificilă. Media numărului de investigaţii plătite per pacient a scăzut cu 14% comparativ cu anul trecut, ceea ce denotă o mai mică dis­po­ni­bi­litate financiară a populaţiei (...)", a spus Virgil Ivan, directorul general al Synevo Ro­mânia.

Compania operează o reţea de 14 labora­toare, în care lucrează 550 de oameni, iar în pri­mele cinci luni ale anului a realizat 4,1 milioane de teste.
 

Din România în Europa

Synevo a luat naştere în România prin se­pa­rarea în 2003 a diviziei de laboratoare Me­dico­ver Rombel de compania Medicover. Ulte­rior acestei operaţiuni, în 2004, entitatea for­mată a luat numele de Synevo. În 2005 grupul suedez Medicover a decis să extindă con­ceptul în Polonia, unde a achiziţionat un labo­rator privat. Astfel că Polonia a devenit prima piaţă externă pe care s-a lansat Synevo, concept realizat integral în România.

În prezent, Synevo are afaceri în Ger­ma­nia, Polonia, Ucraina, Belarus, Republica Mol­dova. "Pe teritoriul României nu am deschis laboratoare în acest an, însă cu echipa tehnică şi managementul din România am deschis un laborator la Chişinău în Republica Moldova şi un laborator la Sofia în Bulgaria. Investiţiile totale în aceste laboratoare sunt de 1,1 milioane de euro", a mai spus Ivan.

În decembrie 2010 Synevo a investit 10 mil. euro într-un laborator de mari dimensiuni din Capitală, pentru care a angajat 120 de oameni. În trecut, Synevo a preluat prin ex­ter­nalizare laboratoare de stat, dar spune că de la începutul anului nu a făcut astfel de pre­luări.

"Nu am cunoştinţă să se fi externalizat laboratoare de spital din sistemul public. În spitalele de stat încă nu există instrumentele informatice de control al costurilor cu propriul laborator şi implicit nu se pot aprecia pier­derile financiare generate de laboratoarele pro­prii. Nu este conştientizat avantajul ex­ter­nalizării serviciilor către un partener privat. În plus există şi opoziţia organizaţiilor sindicale", a precizat el.
 

Suedezii şi-au finalizat primul spital din România

Grupul Medicover reprezintă în România reţeaua de clinici şi spitalul cu acelaşi nume, dar şi laboratoarele Synevo, iar pentru acest an grupul şi-a bugetat în România o cifră de afaceri de 200 mil. lei, în creştere cu 25% com­pa­rativ cu nivelul de anul trecut.

La începutul anului, Medicover a inaugurat un spital în care au investit peste 20 mil. euro. Fondatorul grupului este omul de afa­ceri suedez Jonas af Jochnick, care mai de­ţine şi compania de venture capital Oresa Ven­tures şi compania de cosmetice Oriflame, ambele cu operaţiuni în România.

Cei mai mari jucători de pe piaţa ser­vi­ciilor medicale private sunt MedLife, Medico­ver, Regina Maria, Gral, Sanador şi alţii.