Rondocarton: comenzile au continuat să crească şi am început noi colaborări

Autor: Laurentiu Cotu 08.07.2012

 

Teofil Câmpean, director general al combinatului de celuloză şi hârtie spune că este dezamăgit de faptul că România nu a reuşit să atragă mai multe companii multinaţionale, care prin prisma activităţii lor ar fi putut contribui şi la creşterea pieţei locale de profil.

 

Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târgovişte, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 125,6 mil. lei (peste 28 mil. euro), în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în prin­cipal datorită creşterii comenzilor.

Rondocarton şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 252 mil. lei (circa 57 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior.

Mai mult, compania estimează că va obţine în acest an un profit net de 17,7 mil. lei (4 mil. euro), de cinci ori mai mare faţă de 2011. Ponderea exportului ajunge la 17% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

"Comenzile au continuat să crească şi am demarat noi colaborări. În perioada următoare evoluţia pieţei locale de celuloză şi hârtie va fi strâns legată de mişcările care vor avea loc în Europa", a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Câmpean, director gene­ral al Ron­docarton.

Compania produce în fabrica din Apahida, judeţul Cluj, 30.000 de tone de carton ondulat pe an, însă austriecii mai au o fabrică de carton ondulat în Târgovişte, unde se produc anual 12.000 de tone. Rondocarton deţinea în 2011 circa 20% din totalul pieţei locale de carton ondulat, conform repre­zentanţilor companiei.
 

Nu vor alte achiziţii

Partenerii de afaceri ai Rondocarton la export sunt din Ungaria, Elveţia, Ucraina, Moldova, Serbia şi Bulgaria, în timp ce pe piaţa locală firma clujeană colaborează cu Agricola Bacău, European Drinks, Arctic, Murfatlar, Unilever, dar şi cu alte companii.

"Avem în prezent două fabrici de carton ondulat, în Cluj şi Târgovişte, care fac faţă cererii de pe piaţă. Nu suntem interesaţi de achiziţii sau de noi facilităţi de producţie în ţară şi cred că pe o piaţă precum cea din România două fabrici de ambalaje sunt sufi­ciente pentru a susţine în continuare afacerile noastre", a precizat şeful Rondocarton.

Câmpean este dezamăgit însă de faptul că România nu a reuşit să atragă mai multe companii multinaţionale, care prin prisma activităţii lor ar fi putut contribui şi la creşterea pieţei locale de celuloză şi hârtie.

Rondocarton se bazează în acest an pe o colaborare cu producătorul italian de electrocasnice De'Longhi SpA, care a cum­părat facilităţile de producţie ale Nokia din parcul industrial Tetarom III, din Jucu. Astfel, Rondocarton ar putea deveni unul dintre furnizorii de ambalaje ai italienilor de la De'Longhi. Bugetul de investiţii al companiei pentru acest an este de 2,1 mil. lei (470.000 de euro), pentru proiecte de retehnologizare.

Rondocarton a fost înfiinţată în anul 1999 în localitatea Apahida, judeţul Cluj, având ca acţionar principal compania Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, respectiv compania austriacă VLM Ver­packungs Maschinen Leasing GmbH, cu 1,5% din titluri.
 

Profit de sub 1 mil. euro în 2011

Compania avea anul trecut 256 de angajaţi, iar pentru acest an şi-a propus să crească echipa la 261 de oameni. Totodată, salariul mediu net în companie va creşte de la 2.388 lei anul trecut la 2.731 lei în acest an. Compania a obţinut în 2011 un profit net de 3,4 milioane de lei (790.000 de euro), la o cifră de afaceri de 227 milioane de lei (52,8 milioane de euro).

Grupul Rondo Ganahl, din care face parte şi Rondocarton, dezvoltă o cifră de afaceri anuală de peste 250 mil. euro şi are în total circa 1.000 de angajaţi.

Pe lângă cele două fabrici din România (Cluj şi Târgovişte), Rondo Ganahl mai are unităţi de producţie în Austria (Vorarlberg şi Steiermark) şi în Ungaria (Budapesta). Fa­bricile Rondo Ganahl pro­duc anual 117.000 de tone de hârtie, 220.000 de tone de carton ondulat şi colectează circa 60.000 de tone de maculatură.

Principalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Rondocarton, Pehart Tec, Romcarton, Dunapack Rambox Prodimpex, Vrancart sau Ambro Suceava.

Cifra de afaceri totală înregistrată anul trecut de jucătorii din piaţa de celuloză şi hârtie a ajuns la circa 390 mil. euro, mai mult cu 19% faţă de anul anterior, iar volumul total de carton ondulat produs la 243.000 de tone, conform oficialilor Patronatului din Industria de Celuloză şi Hârtie.