Scop Computers are datorii totale de 36 de milioane de euro, din care 21 de milioane de euro către Fisc

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 08.07.2012

Distribuitorul IT&C Scop Computers, controlat de polonezii de la ABC Data, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie pe fondul unei anchete a Fiscului într-un dosar de suspiciune de fraudă prin neplata TVA, are datorii totale de aproape 36 mil. euro, potrivit tabelului preliminar de creanţe publicat de administratorul judiciar, societatea RVA Insolvency.

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit în sarcina Scop Computers, în urma unui control, obligaţia de plată a unei sume de 94 mil. lei (21,4 mil. euro) - aceasta fiind şi cea mai mare datorie a firmei.

"Titlul executoriu (…) a fost contestat de către debitor, astfel încât această creanţă nu este certă, fiind admisă provizoriu în tabel cu întreaga valoare", potrivit situaţiei întocmite de societatea RVA Insolvency. Pe lângă ANAF, cele mai mari datorii ale Scop sunt cele către bănci: 8,6 mil. euro - Banca Transilvania şi 2,6 mil. euro - RBS Bank. Printre companiile care au de recuperat bani de la Scop Computers se numără, potrivit tabelului de creanţe acceptate de către administratorul judiciar: Lenovo (65.000 de euro), Microsoft (452.000 de euro), Asus (496.000 de euro), Sony (157.000 de euro), LG (120.000 de euro).

ANAF face verificări într-un dosar în care mai sunt implicate şi companiile RHS Company şi Romsoft. Firmele sunt suspectate că au achiziţionat servicii de furnizare de date, prelucrare de informaţii pentru monitorizarea GPS a autovehiculelor în sumă de 550 milioane de lei (130 mil. euro) de la o firmă "fantomă", Twin Impex SRL. TVA aferentă acestor facturi şi dedusă fiscal ar fi de 97 mil. lei. Grupul ABC Data l-a demis din conducerea Scop pe Alexandru Vişan - românul care ar fi iniţiat contractul care a generat controlul ANAF şi intrarea în insolvenţă.