Eurovision 2013 va avea loc la Malmö, în Suedia, în perioada 14 - 18 mai

Autor: Laura Mitran 09.07.2012

"Avem cele mai bune condiţii (pentru a organiza evenimentul) la Malmö", a declarat responsabilul de acest proiect de la SVT, Martin Österdahl, precizând că Malmö Arena, sală de sprectacole cu o capacitate de 15.000 de oameni, este ideală pentru o producţie de televiziune.

"Va fi o petrecere în familie pentru toată Europa. Malmö, oraş multicultural, este ideal pentru acest eveniment internaţional", a spus şi directorul general SVT Eva Hamilton.

Österdahl a mai anunţat că Suedia are "mari ambiţii" legate de Eurovision 2013, din care îşi propune să facă "un program mai dinamic, mai bogat în emoţii".

Primarul din Malmö, oraş cu aproximativ 300.000 de locuitori, aflat în sudul ţării, în dreptul capitalei daneze Copenhaga, a declarat la rândul său că organizarea evenimentului va începe imediat.

Va fi cea de-a cincea oară când Suedia găzduieşte Eurovision şi a doua oară pentru Malmö, după ediţia din 1992. Ediţiile din 1975 şi 2000 au avut loc la Stockholm, iar cea din 1985 - la Göteborg.

Eurovision este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), organizaţie care a venit cu ideea organizării acestui concurs în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

Eurovision a avut loc anul acesta, în luna mai, la Baku, în Azerbaidjan. Trupa Mandinga a reprezentat România la Eurovision, cu piesa "Zaleilah", care a ocupat locul 12 în finala câştigată de reprezentanta Suediei.