Şeful Compa Sibiu: Nu sunt semnale negative pe exporturi

Autor: Adrian Cojocar 09.07.2012

Conducerea producătorului de componente auto Compa Sibiu, care a avut anul trecut exporturi de circa 100 mil. euro, spune că problemele economice cu care se confruntă statele europene, principala piaţă de desfacere a societăţii, nu au afectat până în prezent comenzile şi programul de activitate ale companiei.

"În acest moment nu sunt semnale că s-ar reduce programul de activitate sau că nu ne-am ţine de ce am prevăzut în bugetul din acest an. Ne ţinem de ce am promis", spune Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.

Şeful Compa mai spune că dacă lucrurile vor merge în continuare conform planului, compania va avea parte în 2012 de cel mai bun an din istorie şi s-a arătat mai îngrijorat de conflictele politice de pe plan local decât de evoluţiile de pe pieţele externe.

"Situaţia din ţară nu este prea grozavă şi dacă mai continuă aşa, poate să alunge investitorii străini", mai spune Deac.

Pentru acest an Compa mizează pe un avans de 9,5% al afacerilor, până la 520 mil. lei (circa 116 mil. euro), şi estimează că va înregistra un profit record de 18,3 mil. lei (4,1 mil. euro), mai ridicat cu 5,4% faţă de cel obţinut în anul precedent.

Compa are parteneriate cu trei grupuri importante de pe plan mondial, care contribuie cu peste 80% la afacerile companiei. Printre principalele produse ale Compa sunt corpurile injectoare pentru motoare diesel care sunt vândute aproape integral către producătorul american de componente auto Delphi. Compa mai are un parteneriat cu grupul german Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto din lume, pentru producţia de ştergătoare de parbriz. Cei doi parteneri au contribuit anul trecut cu 33,6% şi respectiv 30,4% la producţia Compa. Un al treilea parteneriat important pentru Compa este cu conglomeratul american Honeywell, lider mondial în producţia turbosuflantelor, pentru producţia de turbosuflante, care a avut o pondere de circa 17% în afacerile companiei româneşti.

"Nu am semnat contracte cu parteneri noi, lucrăm în continuare cu clienţii existenţi. Proiectele actuale sunt în continuă dezvoltare", a precizat Ioan Deac.

Deprecierea puternică a leului faţă de euro şi dolar din acest an tinde să avantajeze pe ansamblu activitatea Compa datorită faptului că peste 70% din producţie este destinată exportului.

"Pe de o parte, evoluţia cursului de schimb valutar din ultima perioadă ne avantajează pentru că încasările cresc, practic încasăm mai mulţi lei la export, dar ne şi dezavantajează pentru că trebuie să plătim dobânzi mai mari la creditele bancare. Probabil vor creşte şi dobânzile", mai spune Deac.

În primul trimestru din acest an rezultatul operaţional al societăţii s-a dublat, ajungând la 14,5 mil. lei (circa 3,4 mil. euro), pe fondul avansului afacerilor, care au crescut cu 13,6%, la 138 mil. lei (32,5 mil. euro). Câştigul a fost tras în jos de rezultatul de pe partea financiară, care s-a soldat cu o pierdere de 1,7 mil. lei, în special ca urmare a deprecierii leului şi reevaluării datoriilor în valută.

Profitul net al Compa s-a majorat în primele trei luni ale anului cu 17,1%, la 10,4 mil. lei (2,4 mil. euro).

Compania a atras fonduri europene de 22,6 mil. lei (5,4 mil. euro) pentru şase proiecte de calificare si pregatire profesională a personalului în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).

"Volumul investiţiilor de circa 8 milioane de lei este cu 30% mai mare decât cel realizat în primul trimestru al anului anterior. Ponderea covârşitoare a acestor investiţii fiind orientată, cu precădere, spre achiziţia de maşini, utilaje şi instalaţii moderne necesare creşterii capacităţilor de producţie şi al perfecţionării proceselor de fabricaţie, din cadrul firmei", se arată în raportul trimestrial al companiei.

Compania este controlată de salariaţi prin intermediul Asociaţiei PAS, care deţine un pachet de 54,6% din acţiuni.

Pe parcursul şedinţei de ieri, titlurile Compa Sibiu (CMP) înregistrau o scădere de 1% până la un preţ de 0,396 lei/unitate. La acest nivel, compania valorează pe bursă 19,2 mil. euro.