CNVM a aprobat înfiinţarea primului fond deschis de investiţii care va fi listat la Bursă

Autor: Stefan Musgociu 10.07.2012

"Suntem în proces de obţinere a avizului CNVM necesar pentru listarea fondului. Conform dispunerii CNVM, este prevăzut un termen de maximum 45 de zile de la obţinerea acestei aprobări, până la care fondul trebuie listat la BVB", a declarat pentru MEDIAFAX Victor Stănilă, purtătorul de cuvânt al firmei de brokeraj Tradeville, care deţine societatea de admnistrare a investiţiilor.

Fondul deschis de investiţii ETF BET Tradeville va investi în cele mai lichide zece acţiuni listate la BVB şi care sunt cuprinse în indicele BET şi va replica structura acestui indice.

Mihaela Bîciu, preşedinte CA şi directorul general al Tradeville, a anunţat în aprilie că Vanguard Asset Management urmează să lanseze primul ETF românesc listat la BVB.

Titlurile fondului tranzacţionabil pot fi răscumpărate de la societatea de administrare doar de brokerii care au încheiat un acord cu aceasta, nu direct de către clienţii acestora. Clienţii brokerilor pot doar să cumpere sau să vândă unităţile de fond ale ETF-ului pe bursă.

Bursa de la Bucureşti a anunţat că vrea să stimuleze rulajele în acest an suspendând tarifele de procesare şi admitere la tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare ale pieţei reglementate la vedere, inclusiv comisioanele aferente admiterii şi tranzacţionării fondurilor deschise de investiţii listate locale, pentru o perioadă de şase luni de la lansarea primului ETF din România.

Vanguard Asset Management administrează în prezent activele a două fonduri de investiţii, Fondul Oportunităţi Naţionale şi Fondul Vanguard Protector. La finalul lunii iunie, cele două fonduri aveau active în valoare cumulată de 1,9 milioane lei.

Societatea de administrare a investiţiilor este deţinută de casa de brokeraj Tradeville, controlată de omul de afaceri Andrei Siminel. El deţine indirect, prin intermediul Annaliesse Investments Limited, 95% din titlurile Tradeville. Siminel este managerul New Century Holdings Advisors, compania care adminstrează fondul de investiţii Broadhurst Investments.