Fondul Proprietatea ia la întrebări Transelectrica. În patru ani profitul operaţional a fost mai mic cu 30%

Autor: Adrian Cojocar 10.07.2012

Analiştii spun că în ultimii patru ani transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) a raportat profituri operaţionale în medie cu 30% mai mici decât cele reglementate de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), fapt care a atras şi atenţia analiştilor de la Fondul Proprietatea, care este cel mai mare acţionar semnificativ al companiei cu o participaţie de 13,5% din acţiuni.

Aceştia au adresat recent mai multe întrebări conducerii Transelectrica, iar răs­pun­surile au fost publicate pe bursă.

"Consumul propriu tehnologic (CPT) nu a fost recunoscut integral în tarif, ca urmare nu a fost recuperat integral, partea recunoscută fiind de 2,10-1,85% în perioada 2008-2012, în timp ce realizările efective se situează la cca. 2,50%. O bază de active reglementate nu a fost ajustată corespunzător reevaluării realizate în cursul anului 2007 (reevaluarea nu a fost recunoscută în BAR), rezultând ca urmare atât valori inferioare ale amortizării incluse în tarif, cât şi valori inferioare ale rentabilităţii reglementate rezultate", spune Marius Mateescu, directorul general al Transelectrica în răspunsul oferit Fondului Proprietatea.

Operatorul de tran­sport al energiei ar fi trebuit, conform reglementărilor, să raporteze o rată operaţională de profit constantă, de 7,5% din baza de active reglementate (BAR - n.red.) a companiei în perioada 2008 - 2012, însă cu toate acestea profitul obţinut de companie a fost mult mai mic din cauză că ANRE nu a majorat în ultimii ani suficient tarifele de transport al energiei, spun analiştii.

"Conducerea Transelectrica a evitat până acum să critice ANRE că nu a aplicat riguros metodologia şi nu i-a acordat tariful de transport al energiei care trebuie. De această dată au recunoscut şi ei acest lucru. La Transelectrica riscul de reglementare se reflectă în mod concret într-un tarif mai mic decât dacă s-ar fi aplicat corect metodologia de reglementare şi acest lucru afectează profitabilitatea companiei. Conform reglementărilor, Transelectrica ar fi trebuit să obţină în perioada 2008 - 2012 o rată de profit operaţional de 7,5% din baza activelor reglementate (BAR), însă din calculele mele profitul pe care l-a obţinut a fost în medie cu 30% mai mic. ANRE nu i-a majorat tariful de transport în 2011 şi 2012 fără nicio explicaţie", spune Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului Cercetare Piaţa de Capital din cadrul BCR.

De la listarea Transelectrica pe bursă în anul 2006, compania a obţinut profituri foarte mici, fapt ce a nemultumit acţionarii care au subscris în ofertele publice derulate de stat.

În ultima perioadă investitorii au început să-şi piardă răbdarea după ce au plătit circa 28,6 milioane de euro statului în oferta publică iniţială derulată în 2006 şi 37,6 milioane de euro în oferta derulată la începutul acestui an, dar au avut foarte puţine satisfacţii.

Acţiunile Transelectrica se tranzacţionează în prezent la un preţ de 12,5 lei/unitate, cu aproape 17% sub preţul la care investitorii au subscris acţiuni în oferta din martie.

"Chiar şi în condiţiile riscului de reglementare acţiunile Transelectrica se tranzacţionează la un discount aş spune exagerat, de 35% faţă de baza de active reglementate, comparativ cu operatorii similari din Spania, Italia sau Portugalia, care au de asemenea un grad mult mai mare de îndatorare. Cum fără investiţii majore recunoscute prin tarif pentru Transelectrica nu se poate implementa strategia energetică a României pe termen lung, rămânem relativ optimişti privind perspectivele acestei companii", a precizat Căruntu.