Narcisa Iorga (CNA): DNA a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul meu, la reclamaţia Antena 3

Autor: Laura Mitran 10.07.2012

La sfârşitul şedinţei de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga a dorit să facă o declaraţie publică, precizând că aceasta vine în urma unei referiri la persoana ei care s-a făcut tot în mod public.

"În luna martie directorul postului Antena 3 (Mihai Gâdea n.r.) a anunţat că a făcut plângere penală împotriva persoanei mele. Ieri (luni n.r.) am primit răspuns de la DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.). Eu ştiu că DNA anchetează cazuri în care există un prejudiciu de peste 200.000 de euro", a spus Iorga, prezentând răspunsul primit.

Antena 3 a înaintat la DNA o plângere penală la adresa membrului CNA, în legătură cu o serie de declaraţii ale sale. Pe 1 martie, membrii Consiliului Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir şi Dan Grigore (care între timp a demisionat din CNA) au susţinut, într-o conferinţă de presă, că sunt atacaţi în mod constant în emisiunile televiziunii Antena 3, Iorga spunând şi că a primit ameninţări cu moartea după ce realizatorul TV Mircea Badea i-a făcut publică fotografia şi adresa de e-mail.

Potrivit plângerii înaintate de Antena 3 la DNA "Făptuitoarea (...) a organizat şi participat la o conferinţă de presă în care, în mod repetat şi sistematic, a făcut afirmaţii cu privire la pretinse acţiuni de presiune constantă ale Antena 3 (exercitate în ultimii 3 ani), de şantaj, de jignire, «atacuri murdare», ameninţare, inclusiv ameninţarea cu moartea (exacerbând acest aspect al ameninţării cu moartea), în scopuri vădit politice, împotriva sa şi a unora dintre ceilalţi membri, pentru a influenţa manifestările acesteia în cadrul şedinţelor CNA şi, în mod evident, deciziile CNA în favoarea Antena 3. În acest sens, pentru evidenţierea caracterului politic al pretinselor presiuni şi ameninţări, Făptuitoarea s-a referit explicit şi la acţionarii Antena 3 şi la vicepreşedintele Senatului României (la vremea respectivă - Dan Voiculescu, n.r.)".

Antena 3 a mai arătat în plângere că Iorga a spus că postul şi emisiunile sale încalcă Legea audiovizualului, deşi emisiunile respective "nu au făcut obiectul unor evaluări ale CNA sau ale unor decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată, mai ales că unele decizii CNA au fost anulate sau modificate de către instanţele de judecată".

Totodată, Antena 3 a reclamat "avantajele patrimoniale şi nepatrimoniale în favoarea terţilor concurenţi (concurenţii Antena 3, n.r.), urmărite a fi obţinute şi care au fost obţinute de făptuitoare prin faptele săvârşite", avantaje precum "creşterea audienţei posturilor concurente ca efect al migrării telespectatorilor Antenei 3 către posturile respective", rezultând "majorarea veniturilor din publicitate" pentru aceste posturi, "credibilizarea tuturor posturilor concurente şi avantajarea acestora în cazurile de încălcare a Legii audiovizualului", prin "aplicarea unor sancţiuni minore ca efect al raportării la situaţiile de pretinsă ilegalitate extremă ale Antenei 3".

"Cu alte cuvinte, eu aş fi obţinut nişte avantaje din partea concurenţilor Antenei 3. Mi se pare o cerere cel puţin ieşită din comun şi o tentativă de a face presiuni asupra persoanei mele în special şi probabil şi asupra instituţiei Consiliului Naţional al Audiovizualului", a spus Iorga, în şedinţa de marţi a CNA.

Precizând că DNA a dat o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale în cazul său, pe care a şi pus-o la dispoziţia jurnaliştilor, Iorga a mai subliniat şi că procurorul a reţinut că declaraţiile sale din conferinţa din 1 martie, "cu privire la gesturile Antenei 3 de a aduce ameninţări, şantaj, presiuni asupra câtorva membri CNA", au fost "un drept la replică, un răspuns la cele spuse de Antena 3".

"Eu consider că Antena 3 nu poate fi deasupra legii, dar probabil că directorul Antenei 3 va face toate demersurile să pună legea sub Antena 3. Mă aştept la demersuri pentru modificarea Legii audiovizualului, aşa cum am văzut de altfel într-o emisiune moderată de domnul Mihai Gâdea la care invitat era domnul Victor Ponta, în care (Gâdea n.r.) îl forţa pe prim-ministru să exprime nişte păreri cu privire la Curtea Constituţională şi CNA ca fiind nişte instituţii sub control politic", a încheiat Iorga.

În conferinţa din 1 martie, Narcisa Iorga a declarat că "în ultimii trei ani, CNA este subiectul unor atacuri virulente din partea unor instituţii de presă reglementate de CNA, care încalcă frecvent legea, dar care se supără că sunt amendate (...) Nu vreau să fac eu neapărat asemănarea între Antena 3 şi OTV, dar amândouă sunt reglementate de aceeaşi lege, legea audiovizualului (...) Atunci când au venit şi au solicitat licenţă, şi-au asumat respectarea acestei legi, şi-au asumat nişte misiuni publice (..) Astăzi, cele două televiziuni care atacă în mod constant şi murdar această autoritate publică au devenit din aşa-zise mijloace de informare în masă mijloace de proferare de injurii în masă. Atacurile constante ale posturilor Antena 3 şi OTV la adresa CNA reprezintă presiuni şi ameninţări care sunt exercitate de multă vreme şi acum se înteţesc pe măsură ce se apropie campania electorală". Ea a precizat că s-ar aştepta ca CNA să fie sprijinit de parlamentari şi nu ca unii dintre aceştia să se ralieze la "presiunile pe care le exercită îndeosebi un trust de presă deţinut de familia vicepreşedintelui Senatului".

Narcisa Iorga a mai spus atunci că toţi membrii CNA prezenţi în conferinţa de presă sunt ameninţaţi, inclusiv cu moartea, şantajaţi şi jigniţi. "Am fost ameninţată cu moartea, am primit e-mail-uri, telefoane", a spus atunci Iorga, precizând că le-a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 şi, după un an şi trei luni, instanţa a decis neînceperea urmăririi penale, "motiv pentru care Antena 3 s-a mândrit pe post cu asta". Iorga a mai spus atunci că a primit 3.400 de e-mail-uri într-o singură lună după ce Mircea Badea i-a făcut publică adresa de e-mail şi fotografia în emisiunea sa de la Antena 3.