Kaufland îşi deschide hipermarket pe fosta locaţie a fabricii Munplast din sectorul 6

Autor: Cristina Rosca 11.07.2012

Retailerul german Kaufland, prezent pe piaţa locală cu o reţea de 75 de hipermarketuri cu politică de discount, a cumpărat "o parte" din terenul pe care avea sediul fabrica Munplast, în sectorul 6 din Capitală, potrivit lui Maricel Diaconu, unul dintre acţionarii indirecţi ai fabricii.

Informaţia a fost confirmată şi de Capitel Avangarde, proiectantul general, care a mai spus că germanii urmează să deschidă în această locaţie un hipermarket de circa 5.000 mp. Pe de altă parte, reprezentanţii Kaufland neagă însă achiziţia acestui teren. "Informaţiile pe care le-aţi aflat sunt nefondate şi incorecte", au spus ei.

Potrivit lui Diaconu, Kaufland a achiziţionat doar o parte din terenul fostei fabrici de produse din plastic Munplast, care măsoară 23.500 mp. El nu a dorit să ofere date nici despre suprafaţa terenului achiziţionat şi nici despre valoarea tranzacţiei.

Primul Kaufland din sectorul şase

Potrivit planului urbanistic zonal care apare pe site-ul Primăriei Bucureşti, suprafaţa totală a terenului din sectorul 6 pe care urmează a fi construit hipermarketul este de aproape 17.500 mp.

Din total, suprafaţa construită la sol pe bulevardul 1 mai, numărul 51-55 din sectorul 6 al Capitalei va fi de circa 5.000 mp. Pe restul suprafeţei vor fi construite parcaje, trotuare, carosabil şi spaţii verzi. La un preţ mediu de 300 de euro pe metru pătrat, pentru terenul de 17.000 mp Kaufland este posibil să fi plătit circa 5 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Acestei sume i se adaugă suma necesară construcţiei magazinului care variază între 7 şi 10 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Activele şi terenul pe care se afla fabrica de produse din plastic Munplast au fost scoase la vânzare încă din 2008. Capacităţile de producţie ale Munplast au fost mutate în acest an în incinta parcului industrial Faur din Bucureşti, potrivit site-ului companiei.

Prin achiziţia acestui teren Kaufland se aşază cu magazinul "în coasta" rivalilor de la Auchan care au achi­ziţionat terenul fostei fabrici Tricodava, aflată în apropiere. Francezii au plănuit această deschidere pentru finalul lui 2013. Pentru Kaufland magazinul de pe terenul care a aparţinut Munplast va fi primul din sectorul şase al Capitalei. Germanii mai au în Bucureşti doar trei magazine, pe şoseaua Colentina, pe strada Barbu Văcărescu şi pe strada Sebastian. Noul magazin va de­servi cartierul Drumul Taberei, unul dintre cartierele dormitor ale capitalei.

S-au înghesuit în sectorul şase

Până în prezent toţi retailerii pe suprafaţă mare - cash & carry şi hipermarket - s-au înghesuit în sectorul 6 al capitalei, unde sunt cartierele Militari şi Drumul Taberei, unele dintre cele mai populate cartiere. În prezent în România Kaufland deţine o reţea de 75 de hipermarketuri cu politică de discount, cu patru mai multe decât la finalul anului trecut. În 2012 germanii au deschis magazine în Alexandria, Bistriţa, Medgidia şi Sfântu Gheor­ghe. Pentru acest an mai sunt planificate alte 6-8 magazine, potrivit surselor din piaţă.

Kaufland, unul dintre cei mai discreţi retaileri locali, a obţinut anul trecut afaceri de 1,35 mld. euro, cu peste 20% mai mari decât anul anterior şi cu peste 50% mai mari decât în 2009, potrivit estimărilor ZF.

Munplast, aflată în prezent în insolvenţă, este deţinută de Munactiv (49,3%) şi alţi 568 de acţionari, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Munactiv este deţinută de mai mulţi acţionari, iar Diaconu Maricel este principalul acţionar persoană fizică, cu o participaţie de 23,25%, potrivit aceleiaşi surse.