Un bancher francez de la Banque Populaire preia proiectul de redresare a Volksbank

Autor: Ciprian Botea 11.07.2012

Francezul Benoît Catel a preluat luna aceas­ta poziţia de preşedinte exe­cutiv al Volksbank, a şaptea bancă locală după activele deţinute, el înlocuindu-l pe Johann Lurf, care s-a retras de la conducerea băncii după doi ani de mandat.

Volksbank a anunţat în luna mai că aus­triacul Johann Lurf a părăsit banca, dar a ţinut secret numele noului şef până la ob­ţinerea aprobării de la BNR. Schim­barea de la vârful băncii lo­cale vine în contextul în care gru­pul Volksbank a decis să la­se acţionarii mi­no­ri­tari - gru­­pul francez Banque Populaire Caisse D'Epargne (BPCE) şi nemţii de la DZ Bank - să se implice mai mult în operaţiunile subsidiarei din România.

Catel, 50 de ani, lucrează de la înce­putul anilor 2000 pentru Caisse D'Epargne, care a fuzionat cu Banque Populaire în urmă cu trei ani, formând grupul BPCE. El a condus anterior filiala din Reunion a grupului francez şi a ocupat diverse funcţii în cadrul Caisse D'Epargne. BPCE deţine 24,5% din acţiunile Volksbank România.

"Avem încredere că Benoît Catel va con­ti­nua să consolideze poziţia Volksbank ca o ban­că universală, care se adresează în egală măsură seg­mentului de creditare şi segmentului de eco­no­misire", afirmă Wolfgang Perdich, preşedin­tele consiliului de supraveghere al Volksbank România.

Austriecii de la Volksbank, care deţine 51% din subsidiara locală, au schimbat în criză întreaga structură de conducere a băncii, care în 2008 ajunsese să deţină a treia poziţie din sis­te­mul bancar pe seama vânzărilor agresive de cre­dite ipotecare în perioada de boom. Lurf venise la conducerea Volksbank pe fondul acestui val de schimbări într-un mo­ment în care banca îngheţase com­­plet cre­dita­rea, având mi­­siunea să cu­reţe bi­lanţul băncii şi să refacă întreaga ofertă de credite.

Volksbank Ro­mâ­nia a raportat pier­­deri de zeci de mi­­lioane de euro în ul­timii trei ani din cau­za problemelor cu îm­pru­muturile neper­for­man­te. Pierderea din pri­mul trimestru al acestui an s-a ridicat la 8 mil. euro, potrivit datelor publicate la Viena. Volksbank a îngheţat timp de doi ani vânzarea de credite de retail şi s-a ocupat exclusiv de gestionarea problemelor cu creditele ne­performante.

Austriecii au vândut anul trecut opera­ţiunile din Europa Centrală şi de Est ruşilor de la Sberbank, subsidiara din România fiind exclusă însă din această tranzacţie. Planurile grupului Volksbank vizează consolidarea aface­ri­lor locale şi vânzarea acestora într-un in­ter­val de trei ani. Astfel, banca a reluat vân­zarea de credite de retail în toamna anului trecut şi în paralel încearcă să atragă mai multe depozite de pe piaţă.

Numirea lui Catel pe poziţia de preşedinte al Volksbank România nu este singura schim­bare recentă din conducerea băncii. Austriacul Alexander Tscherteu a fost numit la începutul anului în funcţia de vicepreşedinte res­ponsabil cu administrarea creditelor, iar în primăvară banca l-a recrutat pe şeful riscului de la Garanti Sorin Şerban şi l-a instalat pe poziţia de vicepreşedinte responsabil cu restructurările şi recuperările de credite.

Benoît Catel va conduce structura execu­tivă a Volksbank România, din care mai face parte, alături de Tscherteu şi Şer­ban, Lucian Cojocaru, fostul director al polu­lui comercial al BRD, recrutat de Volksbank în 2010 pe poziţia de vicepreşedinte res­ponsabil cu vânzările.

Acţionarii au majorat la începutul acestui an capitalul Volksbank cu 84 mil. euro şi au prelungit mai multe linii de finanţare, impactul cumulat al acestor măsuri asupra fondurilor proprii ale băncii fiind de circa 220 mi. euro. Banca s-a bazat în trecut aproape exclusiv pe finanţările primite de la grup, ajungând la un raport credite / depozite de 500%.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile băncii locale, iar Banque Populaire Caisse D'Epargne şi DZ Bank au câte o participaţie de 24,5%.