Plata TVA la încasarea facturii, gură de oxigen pentru firme

Autor: Claudia Medrega 12.07.2012

Plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei, pentru companiile cu cifră de afaceri de pînă în 500.000 de euro, măsură pe care guvernul doreşte să o introducă în legislaţia fiscală de la începutul lunii august, este benefică pentru firmele care au probleme cu li­chi­dităţile şi ar putea sus­ţine creş­te­rea eco­no­mică, dar pe ter­men scurt există ris­cul scă­derii înca­să­rilor bu­ge­tare şi este necesar ca mo­di­fi­carea să fie agre­ată în prealabil de Comisia Europeană şi FMI.

Firmele s-au confruntat în contex­tul crizei cu o situaţie financiară dificilă şi cu o lipsă acută de lichidităţi. O astfel de măsură le-ar ajuta să direc­ţioneze resursele spre investiţii, iar banii s-ar întoarce în economie, im­pul­sionând creşterea PIB pe termen me­diu şi lung, după cum spun consul­tanţii fiscali.

"Avantajul de cash flow de care vor beneficia companiile care vor aplica această măsură va fi folosit pen­tru noi investiţii, astfel banii se vor întoar­ce în economie, impulsionând cir­cuitul comercial, deci pe termen me­diu şi lung efectul va fi unul de creştere eco­nomică. Măsura vizează şi reali­za­rea intere­su­lui statului în ceea ce priveşte co­lec­tarea efi­cientă a ta­xei, în­trucât TVA de­ductibilă devi­ne exi­gi­bilă din momentul achi­tării facturilor", spu­ne Daniel Anghel, part­ener pe con­sul­tanţă fiscală la PwC.

Costurile admi­nis­tra­tive care ar apărea sunt nesemnificative în compa­ra­ţie cu cele pe care le au companiile cu prefinanţarea TVA.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că mă­sura este benefică, teoretic, dar tre­buie văzute şi condiţionalităţile care o însoţesc.