MDRT: Unele blocuri din oraşele reşedinţă de judeţ vor fi reabilitate cu fonduri UE, din toamnă

Autor: Liviu Iancu 12.07.2012

Instituţia a anunţat joi încheierea negocierile cu Comisia Europeană pentru finanţarea, prin Programul Operaţional Regional, a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuit, iar memorandumul în acest sens a fost aprobat în şedinţa de guvern de miercuri.

Schema de finanţare se va aplica blocurilor construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.

Bugetul schemei de finaţare este de 304 milioane euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 154 de milioane de euro contribuţie naţională (cofinanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).

Beneficiarii trebuie să acopere 40% din costul lucrărilor. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FDER şi bugetul de stat.

Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi stabilite în funcţie de câte familii cu venituri reduse locuiesc în blocul respectiv.

Astfel, autoritatea publică locală va acoperi 30%, iar asociaţia de proprietari 10% dacă mai mult de 50% dintre familii au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro.

Contribuţiile ajuns la 20% pentru fiecare dintre cele două categorii dacă majoritatea familiilor au un venit pe membru de familie sub 350 de euro.

În al treilea caz, autoritatea publică locală va asigura 10%, iar asociaţia de proprietari 30% dacă majoritatea familiilor au un venit pe membru de familie sub 500 de euro.